Бюджетът за 2023 г. влезе в пленарната зала. На първо четене депутатите вече гласуваха и приеха законопроект за ДОО със 118 гласа „за“.

Бюджетът гарантира ръст на пенсиите с 12% и увеличение на заплатите в обществения сектор, но само там, където не са били коригирани.

Заложено е и увеличение на учителските заплати, а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става от 710 на 780 лева.

Минималната работна заплата остава без промяна – 780 лева.

Депутатите разглеждат и парите предвидени за здраве, които са 7 млрд. лева.

Елена е по майчинство и има 3 деца. очаква допълнително гласуваните пари да й помогнат, но за най- основното.

„Да кажем, че може да покрие за 15 дни памперсите, нищо повече . Всички знаем каква е цената на килограм сирене и други основни неща. Ние създаваме и раждаме и създаваме поколения, защото искаме, а не защото държавата ни подпомага“, каза Елена.

От НОИ предвиждат, че ако промените влязат в сила след второто четене изплащането със задна дата да започне през август. В пленарната зала от БСП критикуваха предложения бюджет с мотив, че той ще зарадва само работодателите.

„От БСП настояваме за увеличение на всички осигурителни плащания, за да се натупат и да се компенсира инфлацията от януари 2022 г. поне до декември 2022 г.“, каза Георги Гьоков от левицата.

ГЕРБ- СДС завиха, че ще подкрепят бюджета, но дадоха да се разбере, че няма да има безусловна подкрепа за следващия.

„Вече имах възможност и в заседанията на комисия да изразя своето притеснение, че системата на пенсионното осигуряване започва да придобива данъчен характер“, каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

„Трябва да си дадете сметка, че предвид кратките срокове, в които трябваше да се подготви този законопроект и целта да бъде приет до края на юни, прави невъзможно залагането на сериозни реформи“, добави Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

От ДПС се обявиха против вдигането на минималните осигуровки за самоосигуряващите се и земеделските производители от 710 на 780 лева.

„Не става въпрос за големи производители,  а за малкия и дребен производител, който търси възможност да оцелее“, каза Севим Али от ДПС.

„Фактически какво ни предлагат - един бюджет 2022“, каза Георги Георгиев от "Възраждане".

Престои да се разбере дали и какви промени ще има между първо и второ четене.