„Все още европейската икономика е в криза. Трите процента дефицит не са самоцел. Видяхме ги и през 2021 година, и през 2022 година. Видяхме, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити и да се води социална политика“.

Това каза в предаването „120 минути“ в първото си интервю отново като министър на финансите Асен Василев.

Асен Василев в 120 минути
Снимка: bTV

„Благодарение на политиката в бюджета и енергийните помощи за бизнеса ние отчетохме ръст от 3,9%, най-висок ръст на износа, вторият най-висок ръст на индустриалното производство и най-висок ръст на заплатите в ЕС“, коментира той.

Според него инфлацията в България идва по две стокови групи – цените на храните и енергията.

„Зърното от Украйна продължава да не се изнася. Това, което се случва с централата в Запорожие, представлява допълнителен риск. Зърното влиза във фуража, в хляба. Енергията падна и видяхме, че цените на плодовете и зеленчуци спря да расте. Ако не се случи нещо неприятно в Запорожие, пазарът трябва да се нормализира до есента“, посочи Василев.

Заложената в бюджета събираемост също е възможна, каза Василев.

„Забелязах, влизайки като министър, в края на май бяхме в дефицит 1,2 млрд. лева. В края на юни бяхме на излишък от 200 млн. лева. Миналата година имаше големи печалби и фирмите си платиха корпоративния данък. НАП започна проверки на фирми, които имаха забавяния. Фирмите обикновено бяха големи“.

В бюджета има мерки, свързани със събираемостта, за да се виждат касовите наличности на месечна основа. Представете си , че има фирма, която плаща заплати на черно. Декларират минимална заплата, а другото – кеш. Фирмата декларира, че има пари на каса. Собственикът тегли пари от касата, плаща дивидент от 5% и дава заплатите. Ще направим така, че дивидентът ще се плаща по банков път, заплатите на фирми с над 50 работници ще вървят по банков път. Третото нещо, което правим, е касата да се декларира, макар и с месец и половина назад“, уточни министърът на финансите и добави, че проверките ще започнат от най-големите фирми.

„За всичко от средна фирма нагоре ще се вкара малко ред и контрол“, обясни Асен Василев.

Събираемостта ще се увеличава и с борба със сивата икономика, обясни Василев. Той не се отказва от идеята си ако в ресторант не бъде издадена касова бележка, клиентът да бъде в правото си да си тръгне, без да плати. 

Минималната работна заплата ще се увеличи от 1 януари 2024 година, като тя ще бъде 50% от средната. Пенсиите се увеличиха от 1 юли по Швейцарското правило, като същото ще стане и през 2024 г. Майчинството ще е колкото минималната работна заплата, посочи още той.

Инвестициите

„Пътища, влакове и железопътни линии – всичко е подсигурено. Имаме рекордна инвестиционна програма за над 8 млрд. лева. Проблемът не са парите. Проблемът е, че министерствата не успяха да инвестират парите и да си направят поръчките. От тези 8 млрд. лева има под 2 млрд. инвестирани. МРРБ имат 2,8 млрд. лева, от които само 700 млн. лева са инвестирани. Въпросът е дали министерствата ще си направят поръчките и да си изберат изпълнителите“, каза министърът.