Остри реакции от някои браншове срещу въвеждането на новите мерки срещу коронавируса. От Сдруженията на заведения във вторник заявиха, че ще бойкотират зеления сертификат.

В едно от столичните заведения са готови за влизането в сила на новите здравни изисквания още от миналата седмица и работят на 100% ваксинирани служители и клиенти. Тук сервитьорите ще ви проверяват дали имате валиден сертификат за ваксинация, направен тест или документ, че сте преболедувал COVID-19. Заведението е осигурило и възможност за периодично тестване на клиентите в мобилни лаборатории.

Снимка: btvnovinite.bg

Катрин и Людмил имат COVID сертификати и не се притесняват да посещават това кафене. Споделят, че „не ги спират никъде и така се чувстват по-сигурни“.

Преди да бъдат обслужени, в кафенето клиентите са проверявани за наличието на сертификат. И след 23 ч. заведението продължава  работа, защото персоналът е имунизиран.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ще работим само с ваксинирани клиенти, за да можем да работим и на сто процента. Това е така, защото държавата не е определила обезщетения за момента, с които да помогне бизнеса и ние се съобразяваме", коментира мениджърът на заведението Павел Тодоров.

"Някои хора си имат сертификати, предоставят ги. Други хора са доста учудени, а на някои пък въобще не им е приятно", коментира барманът Максим Арнаудов.

Други собственици на заведения обаче са против и се чувстват се излъгани, защото браншът се разбрал за едно с властта, а станало друго.

„Имаме един ден, днеска, и утре вече всички трябва да са със зелен сертификат. Най-малкото, което е, ние нямаме никакъв буфер, за да може персоналът на нашите обекти, а и на всички, които са засегнати от заповедта, да изпълнят тези изисквания“, казва председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

Снимка: btvnovinite.bg

Така едно заведение затваря, защото не може да се съобрази с новата заповед на здравното министерство.

Властите напомниха, че тъкмо от бранша на заведения са поискали въвеждането на зеления сертификат.

И от Сдружението за модерна търговия и големите търговски центрове разкритикуваха новите изисквания заради кратките срокове за реакция.

  • Жена на 32 г. без заболявания е сред починалите от COVID-19
  • Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при „Омикрон“ е много малка
  • 728 са новите случаи на коронавируса у нас
  • Проф. Мутафчийски: Бустерната доза е абсолютно необходима
  • Проф. Асена Сербезова: Постоянно има недостиг на лекарствени продукти
  • Нови по-строги правила за влизащите в България от червени зони на COVID-19 (ОБЗОР)
  • Кацаров за фалшивите сертификати: Все едно да тръгнеш срещу куршумите без бронежилетка
  • Нови COVID заповеди влизат в сила от 1 декември
  • България излиза от тъмночервената зона по заболеваемост
  • Мутафчийски: Хората с бустерна доза ваксина са 10 пъти по-защитени от тези с две дози