В разгара на четвъртата COVID вълна – България с нови мерки в опит да ограничи заразата. Те влизат в сила още този четвъртък, в полунощ на 21 октомври. Зеленият сертификат става задължителен, ако искаме да отидем на кино, в заведение, мол, фитнес и магазин над 300 квадрата.

Зелен сертификат се издава за завършена ваксинация, доказано с PCR преболедуване, PCR тест, направен до 72 ч. или антигенен тест, направен до 42 ч. Важното уточнение е, че документът трябва да бъде в определения от държавата формат, тоест да е въведен в Националната информационна система.

Присъственото обучение ще спира в общините, където 14-дневната заболеваемост надхвърли 750 на 100 хиляди души население. 

Всички дейности на закрито – само срещу зелен сертификат 

За всички дейности на закрито ще изисква зелен сертификат както за посетителите, така и за персонала. Тези мерки няма да важат за хранителните магазини, банковите институции и аптеките.

Снимка: iStock

„Един от обсъжданите въпроси беше дали сме в състояние да контролираме. Преобладаващото мнение е, че това изискване е по-лесно за контрол, отколкото изискването за капацитет и разстояние между маси. Вероятността да се заразят хората на закрито е много по-малка, отколкото вероятността да се заразят, ако няма сертификат“, коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

Зелен сертификат ще се изисква в университетите, но не и в училищата. Решението за преминаване към дистанционна среда ще се взима по общини – на база 14-дневната заболеваемост. Според официалните данни - София в момента е сред общините, които попадат в графата с над 750 заразени на 100 хил. души население. Така, от четвъртък столичните ученици може да учат онлайн.

Ротация трябва да се въведе в училищата, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население – половината ученици трябва ще са онлайн и ще се редуват с другите по графика. 

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките. Тук решението ще е на директора. 

Реакциите на обществото и бизнеса

Сдружението на заведенията в България реагираха негативно на идеята. Заявиха, че ще бойкотират заповедта. По думите им новите мерки драстично се разминават с договорките им, направени на срещата миналата седмица. 

„Договорката беше да имаме право на избор. Обектите, в които персоналът няма зелен сертификат – да могат да работят при ограниченията, които са сега. Със зелен сертификат да бъдат всички държавни служители и тестовете да са безплатни“, коментира Емил Коларов,  председател на Сдружението на заведенията в България. Според Коларов заповедта копира мерките, въведени в други европейски държави, но подчерта, че там ваксинираното население е над 70%.

Снимка: iStockЗдравните власти са на мнение, че тези мерки обаче дават възможност на бизнесите да не затворят. Според националния план за справяне с пандемията - при такава заболеваемост, но при над 9000 хоспитализирани, би последвал пълен локдаун.

„Ние правим всичко възможно, по максимално щадящ начин, да ограничим разпространението на заразата. Правим всичко възможно да осигурим достатъчно легла. Ако не може да овладеем ситуацията, последната възможност, която остава е пълен локдаун“, каза здравният министър.

Дали мерките дават резултат, ще стане ясно най-рано след 2 седмици. Не е ясно обаче при какви стойности ще има допълнително затягане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!