Сериозно се затягат противоепидемичните мерки в училищата, като обаче държавата ще направи всичко възможно, за да останат възможно най-много от тях отворени. Това стана ясно на брифинга на здравния министър доц. Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че новите рестрикции са последната стъпка преди пълно затваряне на училищата и минаване изцяло в дистанционна форма и подобен сценарий не е изключен, ако не бъде постигнато ограничаване на заразата.

От четвъртък се преустановява се присъственото обучение във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. души население. Доц. Кацаров подчерта, че не се действа на национално равнище или по области, за да се даде най-голям шанс на школата да продължат да работят нормално.

Ротация трябва да се въведе в училищата, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население – половината ученици трябва ще са онлайн и ще се редуват с другите по графика.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките. Тук решението ще е на директора.

Навсякъде учениците от V. клас нататък, учителите и останалите служители на училищата ще трябва да са с маски.

При университетите

Присъствено обучение във висшите училища ще се допуска само срещу зелен сертификат.

„Преценката за това дали да се извърши присъствено или онлайн обучение, зависи от съответния университет. Ако те преценят, че искат да е присъствено – то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на зелен сертификат“, подчерта здравният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!