Много от дейностите на закрито - само срещу зелен сертификат. В страната влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. 

Изискването за зелен сертификат влиза в сила от четвъртък, в полунощ на 21 октомври.

„Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа“, обяви на брифинг здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

Изискване за сертификат ще има за барове, ресторанти, кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 квадрата, фитнеси, спортни клубове и басейни. Такъв документ се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR боледуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Зелен сертификат няма да се изисква в хранителните магазини, банковите институции и аптеките.

„Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, диализни центрове и онкологични центрове да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове“, уточни Кацаров. 

Работодателите и органите по назначаване на всички администрации трябва да организират работния процес като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7:30 ч. и 10 ч. Трябва да разпределят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако работата не позволява това да се случи.

Преустановяват се свижданията във всички лечебни заведения и специализирани структури, предоставящи социални услуги и тези от резидентен тип за деца и възрастни. 

При базарите на открито трябва да се спазва изискването за площ от 8 кв. м на човек и дистанция от 1,5 м между посетителите. Организирани екскурзии могат да се извършват само ако всички притежават зелен сертификат. 

„Едната възможност е да се затворят определени дейности, това ще предизвика ли обществено недоволство – със сигурност. Другата  възможност е да не правим нищо – да се показват линейки, които няма къде да настанят болни хора, това ще предизвика ли обществено недоволство – да. Каквото и да предприемем може да доведе до недоволство в една или друга група хора. Зеленият сертификат е най-малкото зло“, коментира Кацаров.

Няма изискване за притежаване на документа при пътуване в градския транспорт. Здравните власти очакват до 2 седмици да има ефект от ограниченията. Ако такъв няма, следващата стъпка е национален локдаун.

Контролът

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните предстои да започнат проверки в заведенията дали се спазват въведените противоепидемични мерки. Инспекцията по труда пък ще проверява работодателите дали спазват настоящата заповед. МВР и общините също трябва да оказват контрол.

Лицата, които осъществяват контрол също трябва да са със зелен сертификат.

Засилен контрол ще има върху лабораториите и обектите, издаващи сертификати.