Заради високия натиск върху болниците - разкриват още COVID легла в София. Идеята е те да са около 30% от общия брой в дадена болница.

Това стана ясно на спешна среща на директорите на столични болници с шефа на Регионалната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. На нея присъства и началникът на столичната Спешна помощ д-р Георги Галев. 

До срещата се стигна заради високия брой заболели в столицата и проблемите с настаняването на пациентите с коронавирус. Заради тези случаи предстои да бъде променена системата, по която болниците обявяват свободните легла.

„Това, което се реши днес, е при всеки един прием на пациент, независимо дали е с лека форма или е за интензивно лечение, автоматично в системата да се налага неговият прием, така че да не се натоварват линейките на Бърза помощ, за да са наясно къде биха могли да хоспитализират“, заяви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

„Очакването ни е в близките дни да няма напрежение и натоварване относно броя на леглата. Бяха дадени конструктивни предложения, които по-най-бързия начин ще бъдат препратени към здравното министерство за коментар и последващи действия“, допълни д-р Пенчев.

По думите на здравните власти болниците са почти запълнени и това налага разкриване на още места.

„В момента това е за сметка на отделенията по кардиология, Втора клиника по хирургия, Клиниката по анестезия и интензивно лечение, Клиниката по очни болести и лицево-челюстна хирургия“, съобщи директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов.

Д-р Данчо Пенчев призна, че има напрежение над болниците заради растящия брой заразени, но има готовност да се поеме новата вълна. По думите му има болници в София, които са запълнени почти на 100%.

„Ситуацията е динамична. Моментният поглед не ни дава ясна и конкретна представа. Най-големият натиск е върху големите болници – „Пирогов“, ВМА, „Св. Анна“ и други“, допълни шефът на СРЗИ.

Пенчев обясни, че въпросните болници са най-засегнати, защото линейките се насочват първо към тях, а има и пациенти, които отиват там на собствен ход.

За момента не се предвижда спирането на плановия прием на пациенти.