Служебният здравен министър Стойчо Кацаров и председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов с взаимни обвинения след обявяването на новите мерки срещу коронавируса и последвалите протести срещу въвеждането на зелените сертификати.

„Смятам, че протестът на г-н Алибегов е по-скоро политически, отколкото друг. Мерките, които приложихме по отношение на ресторантите, бяха предложени от самия него писмено в Министерството на туризма и при мен“, заяви Кацаров на брифинг по-рано днес.

По думите му недоволството към мерките е предимно от политическите партии и за него е разбираемо, защото са в предизборна кампания.

„Каквото и да предприема, аз ще бъда атакуван от тях с цел да спечелят допълнителни гласове“, каза той.

Последва отговор от страна на Ричард Алибегов. В позиция до медиите той призова Стойчо Кацаров да не крие некомпетентността си зад неговото име.

„Здравният министър си позволи грозна нападка по мой адрес, като цитира името ми и обяви, че протестът ми бил „по-скоро политически“, а въведените мерки били предложени от самия мен“, заяви Алибегов, наричайки думите на здравния министър „поредните грозни лъжи“.

„На първо място, несъгласие с недомислиците, наречени „противоепидемични мерки“ изразяват множество браншове, които са изправени пред фалит благодарение на тях! И всеки един от тези сектори гласно изказва недоволството си“, казва Алибегов, изтъквайки, че протестите им са икономически, а не политически.

Основен акцент в цитираното днес от министър Кацаров писмо е изречението: „Нашето мнение е, че при наличието на всички видове ваксини и тяхната достъпност, ограничение при работата на бизнеса не бива да се налага, а всеки гражданин на Република България следва да бъде отговорен за собственото си здраве и това на хората, с които контактува“, уточнява Алибегов.

„Съгласили сме се да направим компромис и да приемем въвеждането на зелените сертификати, но НЕ по начина, по който това е направено с издадената вчера заповед. Компромисът, който направихме с тях беше с единствената цел - да продължим все пак да работим“, посочва председателят на Българската асоциация на заведенията.