Наредбата за задължителното носене на маски и обявения гратисен период остана в първоначалния си вид по-малко от 24 часа. 

По-рано през деня от кризисния щаб обявиха, че гратисен период все пак ще има и той е до 00:00 часа в събота. Глоби няма да има поне до тогава.

Служителите на МВР също ще спазват последните разпореждания.

Ето как реагираха проверявани и проверяващи в обстановката на постоянни промени: 7 часа сутринта. Патрул на "Общинска полиция" вече е на обиколка в парк "Възраждане" и следи за хора без маски. Към този час за реверанс и дума не можеше да става. 

Снимка: bTV

„Не е нужно да има реверанс. В този случай, в който става въпрос за запазване животите на всички нас мисля, че от страна на полицейските органи не трябва да се проявява никаква толерантност и компромис“, каза комисар Тони Димитров - зам.-началник на "Охранителна полиция" – СДВР.

С брифинга на кризисния щаб минути по-късно идват и новите уточнения за гратисен период до събота. Столичани са объркани и неподготвени.

„Не само аз. Много хора са объркани. От щаба съобщаваха, че здрави хора не е необходимо да носят маски, защото носенето на маски е двупосочно. Както може да предпази, така може и да разболее“, коментират минувачи.

Други казват, че няма маски в аптеките и не знаят какво ще правят.

„Стига с този генерал. На нас ни е нужен лекар. Генерали много си имаме. Ако трябва да ги изброяваме генерали - генерал, генерал, генерал. Стига с тези генерали“, коментира проф. Петър Цанков.

В очакване на последните инструкции полицията ще следи да няма нарушители в парковете и събиране на групи повече от двама.

От МВР уточниха също, че е възможно граждани без маски да бъдат спирани, но това ще е само с цел да бъдат предупредени.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 282 383 23 133 374 233 2 854 430
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 282 383 23 133 374 233
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer