И аз казвам, че не съм извършила престъпленията, в които ме обвинява прокуратурата, но тя има огромна власт. Може да ме даде на съд, може да ме задържи... Властта на прокуратурата е огромна. Това каза съдия Румяна Ченалова в предаването „Тази събота” по bTV.

По-рано тази седмица Висшият съдебен съвет наложи дисциплинарно уволнение на съдия Румяна Ченалова заради случая „Белведере”. Срещу Ченалова бяха образувани няколко проверки и й беше повдигнато обвинение за документално престъпление.

Прокуратурата повдигна и ново обвинение на магистрата и заради делото за убийството пред дискотека „Соло”. Тя е разследвана от звеното „Антикорупция”, че не се е съобразила с искането на СГС да бъде удължена забраната на осъденият Илиян Тодоров за напускане на страната. 

„Не мисля, че съм дявола на съдебната система, но поради една или друга причина се получава така”, допълни Ченалова. Според нея гражданите могат сами да преценят, че не тя е „тумора на съдебната система”.

„Знаех, че решението на ВСС ще бъде такова, приех го спокойно”, каза Ченалова по повод дисциплинарното си уволнение. Тя допълни, че ще обжалва решението на ВСС, защото била убедена, че нито един от гласувалите не е имал време да се запознае със съдържанието на документите.

„Ще обжалвам, защото има много некоректно поднесени факти и неверни твърдения”, каза още Ченалова.

Две каки си говорят

„Тези записи излязоха по времето когато започна делото червеи и в тях се прокрадва идеята, че съдия Владимира Янева не е толкова виновна за ситуацията по делото „Червеи”, каза Румяна Ченалова по повод записите, публикувани от „Бивол”.

По повод автентичността на разговорите, съдия Ченалова каза, че „такива разговори е имало, не един и два”. „Тези факти аз съм чувала, заявила съм го многократно, не се отричам от думите си”, допълни Ченалова.

В същото време Ченалова каза, че не е сигурна дали тези записи са резултат само от един разговор. „Дали са манипулирани от тяхното поднасяне и изразяване, нямам специални знания”, допълни тя.

„Аз не съм правила тези записи, нито съм публикувала тези записи”, каза Ченалова по повод намека на главния прокурор Сотир Цацаров. „Резултат от всичко това е създаването на негативи за мен. Аз не съм толкова глупава, че да извършвам подобни действия, нито имам мотив да го направя”, поясни тя.

По думите на Ченалова приятелството й със съдия Владимира Янева е приключило, защото „тя не положи никакво усилие за да изрази мнение или позиция по случващото се от декември нататък”.

„Смятам, че Владимира Янева направи всичко възможно за да спаси себе си, да потъне информацията за нейното участие”, каза Ченалова. „Явно хората, които имат близки връзки със силните на деня са защитени и тези, които нямат такива контакти, нямат на кого да разчитат, са твърде удобни да се използват, за да се измие срамът”, допълни Ченалова.

По повод изказването на премиера Бойко Борисов, че Румяна Ченалова и Владимира Янева са разговаряли „при маникюристката”, съдия Ченалова каза, че всеки има право да коментира определени обстоятелства. „С премиера проведохме един разговор, в който той зае определена бозиция и беше обективен и толерантен”, каза Ченалова.

„Сезирала съм европейските институции за важни политически фигури и главния прокурор, а след това беше образувано първото дело срещу мен”, допълни тя. „Виждайки нещата, които се случват и въобще начина, по който се случват, аз ще положа всички усилия да направя нещо, за да защитя тези права”, каза Ченалова.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я