Водната криза в Перник е сигнал да се преосмисли стопанисването на водните ресурси у нас, заяви президентът Румен Радев  на среща на „Дондуков" 2 с представители на изпълнителната власт във връзка с въпроси, свързани със ситуацията, в която се намира секторът, и предизвикателствата пред ефективното му управление.

В срещата участваха министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите - Емил Караниколов, Петя Аврамова и Нено Димов, както и представител на Министерството на здравеопазването.

Снимка: btvnovinite.bg

Имаме криза във водния сектор, смята държавният глава. В началото на разговора президентът посочи, че водоснабдяването на Перник е само повод за днешната среща, но проблемът е много по-дълбок, защото засяга хиляди български граждани от цялата страна. И други градове са на воден режим, а цели села са без вода, което, по думите на президента, е недопустимо за XXI век и реално има криза във водния сектор.

Причините са наслоени през годините и са комплексни, каза държавният глава, който посочи амортизираната водопреносна мрежа, състоянието на язовирите и съоръженията към тях, недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми в управлението на водния сектор.

Според министъра на регионалното развитие загубите от старата мрежа в Перник са 70%. Решението са осигурени евросредства за ремонти. Но се появява нов проблем.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поради замръзване на реките във водосбора, нивото в езерото спрямо вчера е паднало със седем сантиметра. Очакваме затопляне”, регионалният министър Петя Аврамова.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно проблемът за хората в Перник остава. Илиан Стоименов и повечето хора на режим съхраняват чешмяната вода в бидони. Скоро след като я налеят на дъното се утаяват пясък и камъчета.

„Водата е кафява. Котката не иска да пие вода, откакто сме почнали режим”, разказва Илиан.

Снимка: btvnovinite.bg

Честото спиране на водата може доведе до епидемии и зарази - като холера, хепатит и коремен тиф, обявиха преди ден от здравните власти.  Днес побързаха да успокоят хората, че ги стреснали превантивно. 

Перничани освен на вода, се надяват и на справедливост.

„Както знаете, в България отговорността винаги е колективна, което води до персонална безотговорност”, казва Илиан.