Ирена Соколова беше освободена от поста областен управител на Перник и на нейно място е назначен Емил Костадинов. До смяната се стигна след задълбочаване на кризата с водоснабдяването в Перник и околните села. 

Рокадата се случи на днешното редовното заседание на Министерския съвет. Костадинов е член на ГЕРБ и е бил кмет на кметство „Изток” в града.

„Ние, когато направим грешка, си я понасяме по един начин. Освобождаваме Ирена Соколова и назначаваме Емил Костадинов. Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието – дай, Боже, да вали сняг непрекъснато – ще го чистим, докато не напълни язовира. Преди имахме проблеми с наводненията, а сега с безводието", каза премиерът Бойко Борисов.

Трима министри докладваха на правителството за развитието на водната криза в града. Потвърди се информацията, че неправомерно е отклонявана вода от яз. „Студена” към град Радомир.

Предстои да се извърши рехабилитация на ВиК мрежата в миньорския град, за да се намалят загубите на ресурса.

„Помпената станция, която подава вода към Радомир, трябва да работи само при аварийни ситуации, за които не сме били уведомявани. Имало е подаване на вода, за момента не можем да установим колко точно”, посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Регионалният министър Петя Аврамова посочи, че се е увеличил броят на авариите заради въведения режим и силно амортизираната мрежа на ВиК-Перник.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!