Перник отново се вдигна на бунт заради кризата с водата. По-малко от 2 седмици след въвеждането на режима, който засегна хиляди домакинства, днес напрежението отново ескалира по време на протест пред общината.

Перничани продължават да протестират и сега. По неофициална информация на bTV от министерски съвет са поискали оттеглянето на областния управител Ирена Соколова. Какво ще се случи, ще стане ясно в сряда на заседанието на кабинета, защото подобно решение се взима на такива заседания.

Хората в Перник са ядосани защото режимът на водата не е съвсем режим и водата идва, когато си иска, а не в часовете, в които е посочено, а има и места, в които водата съвсем не спира.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращи посрещнаха областния управител пред работното й място тази сутрин.

„Искам оставката ѝ, защото едни хора отнеха изначалното право храна, въздух и вода. Перник остана без вода в XXI век. Век, в който търсим вода на Марс, а едни хора отнеха водата на Перник. Къде отиде водата. Всички, които са отговорни: областен, кмет, министерства, трябва да си подадат оставката и да им се потърси отговорност”, обобщи исканията на протестиращите София Георгиева.

Ирена Соколова слезе при протестиращите и ги покани на обществн съвет с експерти вътре в сградата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Оставката е акт, който може да бъде извършен във всеки момент. По-важното обаче е как ще бъде намерено решение”, заяви Соколова, която обяви, че в момента се търси такова решение и вече има план за справяне с проблема, а при нея са най-големите специалисти, сред които хидроинженери и спелеолози.

Гражданите обаче отказаха да влязат и не се отзоваха на нейната покана.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тя е принципал на ВиК-то и би трябвало да знае за какво става на въпрос. Когато се налагало да вземат мерки, не са били взети навреме и сега нямаме вода. А не искаме да влезем вътре , за да говорим с нея, а не да говорим през медиите”, казва протестиращ.

Ирена Соколова първоначално обяви, че тя и експерти са установили незаконна тръба, включена към язовир „Студена". Но въпреки настояването ни да заснемем мястото на криминалното източване, нито тя, нито експертът, който твърди, че се краде вода, пожелаха да ни го покажат.

По-късно в парламента регионалният министър Петя Аврамова призвоза кмета на Перник да промени режима на водата, за да се предотварятят нови течове във водопреносната система.

Призовавам кмета на Перник да приеме режима, който вече сме му предложили с ВиК Перник вода да има между 16 и 22 ч., каза Аврамова.

Засега режимът остава непроменен - вода няма от 10 сутринта до 5 вечерта. Очаква се протестиращите да направят автошествие в града.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!