Спират се полетите от Италия и Испания у нас от 24 часа във вторник, каза транспортният министър Росен Желязков на на брифинг в МС.

Наши сънародници ще могат да се приберат понеделник и вторник, като всички, които пристигат от тези дестинации, ще бъдат поставени под карантина, добави той.

Желязков поясни, че има готовност да се организира транспорт след този период, ако има наши сънародници в тези страни, за да ги върне в България, ако желаят.

Пътувания с кола в Европа вече се осъществяват много трудно и се препоръчва да не се пътува.

Няма да се редуцират влакове, а с превозвачи и кметове ще се решава дали да се намалят автобусите в страната.

В БДЖ не планираме редуцирането на влаковете. Даваме си ясна сметка, че пътуванията и сигурно пътуващите са намалели като брой, за да осигурим на пътниците възможност за пътуване в среда с по-голямо санитарно отстояние, добави министърът на транспорта.

Ще гарантираме спокойно преминаване на стоки през България. Камионите ще минават на групи и под конвой. Целта е транзитният трафик да напуска бързо страната. Това касае потокът от Сърбия, Румъния, Турция и Гърция, каза Желязков и посочи, че вече няма български камиони на словенско-италианската граница.

Държавата поема 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми

Държавата ще поеме 60% от възнагражденията на служителите на доказано засегнати фирми, които решат да ги съкратят заради мерките срещу коронавируса. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в МС.

Резервите не трябва да бъдат изхарчени за месец-два, предупреди Горанов.

Свижданията в затворите спират

Свижданията в затворите спират, каза правосъдният министър Данаил Кирилов и допълни, че извеждане извън затворите няма да има. Това са само част от мерките, които държавата предприема.

Ще се предложи да спрат да текат всички процесуални срокове и по административни и наказателни производства. Предлага се спиране на публичните продани и въвод във владение, каза Кирилов.

Нотариалните удостоверения ще са само за спешни заверки, а за целта ще има дежурни нотариуси.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 711 84 160 1 545
Света 6 967 036 126 715 401 623 3 407 044
Заразени* Нови Починали
България 2 711 84 160
Света 6 967 036 126 715 401 623
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer