Държавата ще поеме 60% от възнагражденията на служителите на доказано засегнати фирми, които решат да ги съкратят заради мерките срещу коронавируса. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в МС.

Според финансовия министър държавата има резерви, но при една сериозна стагнация могат да бъдат изчерпани за разходите на държавата. По думите му при задълбочаване на кризата ще трябва да се гарантират плащанията към МВР, МО и здравеопазването.

Резервите не трябва да бъдат изхарчени за месец-два, предупреди Горанов.

„Ще предложим удължаване на срока за годишно финансово приключване. Предлагам този срок да бъде удължен до средата на годината, т.е. 30 юни“, каза още той.

Владислав Горанов посочи още, че днес се е провела първа среща с представители на парламентарно представените политически партии относно икономически и социални мерки за справяне със ситуацията. Такива ще се провеждат по думите му и в следващите дни.

През следващите дни и седмици ще преоценим големите проекти, включително и в сферата на отбраната.

Преоценяват приоритетите за големи инвестиционни проекти 

Горанов  каза още, че в следващите дни и седмици ще се преоценят приоритетите за големи инвестиционни проекти, в тази връзка и модернизацията на въоръжените сили.

Горанов отбеляза, че правителството ще се върне към тях след приключване на кризата.

Финансовият министър подчерта, че в България няма град под карантина и отбеляза, че слухове за ограничаване на движението са неверни и разпространението им подлежи на наказателна отговорност.

Помощта за медиците - откъде ще дойде?

20 млн. лева ще се заделят – допълнително за медицинските служители, а от Оперативна програма "Човешки ресурси"  – по 1000 лева ще е месечното възнаграждение, обясни социалният министър Деница Сачева.

Още 20 млн. ще бъдат предоставени на общините. Социалните работници раздават допълнително храна и социални услуги. Ще са преизчислени пенсиите служебно и няма нужда да се ходи до гише.

"Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Към момента социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна - пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки”, каза още Сачева.

Създава се ново звено за обезпечаване със защитни облекла

Създаваме логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облекла. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Звеното ще бъде оглавено от директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Компании могат да наемат служители от фирми със затруднения

Икономическият министър Емил Караниколов съобщи, че секторът, с който са направили срещи, обмисля да направи предложение да наеме работници от други фирми, които в момента изпитват трудност, временно, чрез граждански договори или с трудови договори със съгласие на основния работодател.

„Тук ще анализираме, утре имаме среща с големите работодатели, ако има такива сектори, които имат такава възможност, да използваме тази възможност на закона“.

Министърът потвърди, че натискът към магазините вече е успокоен.

В Министерството на икономиката днес се е провела среща с представители на почти всички големи вериги за храни. Категорично потвърдиха, че натискът върху магазините е спаднал, съобщи министър Емил Караниколов.

"В складовете и магазините са налични стоките. Вчера за моменти е имало празни рафтове, но това го обясниха с това, че тъй като имат график за доставка на храни и трябва да се спазва, сега ще разгледаме и тази възможност, тези графици да бъдат приоритетни, затова на моменти щандовете са оставали без храни. И те, и производителите потвърдиха, че храна и стоки от първа необходимост в България има налични", каза Емил Караниколов.

  • Проф. Кантарджиев: Отпадат всички задължителни COVID мерки
  • Маските остават задължителни в болниците до 16 ноември
  • COVID-19 - на второ място като причина за смърт у нас през 2021 г.
  • 577 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 619 са новите случаи на COVID-19 в страната
  • 665 нови случая на COVID-19 у нас
  • 1145 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 220 нови случая на COVID-19 у нас
  • 718 са новите случаи на COVID-19
  • 586 са новите случаи на коронавирус у нас