Тревожен рекорд, свързан с коронавируса. Най-висок брой новозаразени с коронавирус за денонощие от Нова година насам, сочат данните на Единния информационен портал.

Новорегистрираните за изминалото денонощие са почти 2000. Отчита се и скок в броя на смъртните случаи.
Процентът положителни проби за денонощие отново бележи ръст и достига 14 на сто от извършените тестове.

Новозаразените за последното денонощие са - 1925, стойност, която не е регистрирана от декември. Хоспитализираните достигнаха почти 4000. Отчита се и по-голям брой починали - 79 души са изгубили битката със заразата. Излекувани са над 770.

Запазва се темпът на имунизиране. Междинните данни за днешния ден сочат 15 900 поставени ваксини, което е своеобразен рекорд досега.

И този вторник обаче в няколко града лични лекари алармираха, че дозите, които получават са по-малко от желаещите. Здравните власти отговориха, че очакваме нови доставки, а количества могат да се пренасочват.

Атанаска Фелшерска е сред желаещите да се ваксинират в Пловдив. Но в кабинета на личния си лекар разбира, че ваксините не са достатъчни за всички записани. В поликлиниката, в която работи джипито й д-р Кольо Йоргов само двама общопрактикуващи медици разполагат с ваксини.

Снимка: btvnovinite.bg

„На този етап сме записали над 200 души, но нямаме ваксини и не знаем кога ще получим“, казва д-р Кольо Йоргов.

От здравната инспекция в града признаха за проблема. В събота са били доставени 5 500 ваксини, но са се изчерпали бързо. Във Варна ваксините също са на привършване, научи bTV - към момента има около 130 флакона.

За недостиг на дози се оплакаха и лични лекари в София. При 100 записани за ваксина - д-р Камелия Таслакова е получила 20 дози.

Директорът на столичната РЗИ обясни, че всички общопрактикуващи лекари в момента получават подобно количество. Някои все още нямат ваксини, защото са предпочели „Пфайзер“ или „Модерна“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта ни е обхватността. Колкото може повече лекари да могат да вземат, макар и минимални количества ваксини“, заяви директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев  .

През седмицата се очакват нови две доставки за общо 65 хиляди ваксини, а през март още над половин милион дози.

„Предполагам, че тогава насищането на пазара ще е достатъчно голямо и всеки един от хората, които имат желание да се ваксинират, и би могъл да избере ваксината“, допълни Пенчев.

Според лекарите все още е рано да се усети ефектът от ваксинирането.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лятото ще усетим ефект - дали от имунизацията, дали от времето. Случаите не очаквам да почнат да падат, докато не върнем 1-2 стъпки назад в мерките“, казва доц. Добрин Василев.

Според лекари влошената епидемична обстановка у нас се дължи на циркулирането на по-заразните варианти на коронавируса.

А скокът в случаите е видим и по области. Червените зони вече са 19. В жълто остават единствено два района -  Търговище и Видин. А областите в оранжево са седем.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-висока е заболеваемостта в Кюстендил - 446 заразени на 100 хиляди души. Следват Бургас и Враца.

Преди време здравните власти заявиха, че затягане на мерките ще има при 14-дневна заболеваемост от над 200 на 100 хиляди.

  • Тук можете да се запишете онлайн за COVID ваксина
  • Електронни „зелени коридори“ от 11 март у нас
  • Борисов: Ние сякаш сме свършили с пандемията, не знам кой внушава това на хората
  • До седмица чакаме над 100 000 дози от "АстраЗенека"
  • Отменят плановата дейност в болниците в Бургас
  • Над 100 000 българи над 60 г. са ваксинирани срещу COVID-19
  • Кунчев: Има изключително неприятни съобщения и за нигерийски вариант на COVID-19
  • Спешна операция: Отстраниха тумор от пациент на 80 г. с COVID-19
  • По-малко случаи на COVID-19 у нас в сравнение с предишните дни
  • Кунчев: В следващите седмици случаите ще нараснат - това е трета вълна