Сериозни нарушения на безопасността на работата във взривената фабрика „Миджур” в Горни Лом са били констатирани при проверка на Главната инспекция по труда два месеца преди инцидента, при който вероятно са загинали 15 души. Това съобщи в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков в ефира на bTV.

„Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на Службата „Контрол на общоопасните средства” (КОС) към МВР, като Инспекцията по труда е извършила и самостоятелна проверка на 6 август. Тогава са установени 13 нарушения – старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход от цеха, има липса на инструкция за безопасност”, изброи Христосков и нарече нарушенията фрапиращи.

По думите му, на единствения изход от цеха са се съхранявали остатъци от утилизацията, които не са били опасни, но са затруднявали излизането от мястото.

„Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията”, посочи Христосков.

„Този завод повече не трябва да работи – трябва да бъде затворен окончателно, ако не бъдат извършени сериозни промени в условията на труд. Оттам нататък работа на Социалното министерство е да потърси временна заетост за хората в този район”, коментира още ресорният министър.

Закриване след самозакриването

Главната инспекция по труда обяви, че затваря предприятието. То е собственост на дружеството „Видекс", създадено през 1990 година.

Основната му дейност е разработване и производство на експлозиви и средства за взривяване.

Дружеството се управлява от 30-годишния Емил Митков, за когото бе съобщено, че е сред жертвите на взрива. В съвета на директорите влизат той и баща му Валери Митков.

Последният отрече информацията, че вчера в завода са тествали как се утилизира нов продукт, без да са направени инструкции.

През последните 5 години са констатирани множество нарушения в завода. Инспекцията по труда е влизала 20 пъти, при които е установила 143 нарушения. Отстранени са 4-ма работника заради липса на правоспособност за извършване на съответната дейност.

А в злополучната смяна вчера е имало работници с по няколко дни стаж в завода, заяви пред bTV енергетикът му.

Едва след взрива, когато заводът на практика се самозакри, държавата спря дейността му.

  • Делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом влиза в съда
  • Серия контролирани взривове ще се проведат в района на Горни Лом
  • Ще стане ли някога ясно какво причини взрива в Горни Лом?
  • Година след взрива в Горни Лом виновни няма
  • Оцелелите работници от „Миджур” искат възстановяването на завода
  • До три дни връщат тленните останки на загиналите в Горни Лом на близките им
  • Идентифицираха останките на загиналите при взрива в Горни Лом
  • Правителството мисли какво да прави със 190 000 противопехотни мини в "Миджур"
  • Хиляди утилизирани детонатори са откраднати от завода в Горни Лом
  • „Наследство" от взрива в Горни Лом - 14 000 лв. дълг