България изостава по отношение на изследването за редки болести на новородените, предупреждават специалисти.

В момента бебетата у нас се проверяват само за три заболявания. Какво представлява тази профилактика и предвидено ли е да се разшири?

Почти веднага след раждането всяко бебе у нас се изследва за три редки, но лечими заболявания. Това означава, че профилактиката обхваща около 50 000 бебета годишно.

Сега идеята е тя да се разшири за още три болести - спинална мускулна атрофия, имунни дефицити и муковисцидоза. Затова отдавна настояват лекари и пациентски организации.

В очакване на първото си дете до часове - Силвия е спокойна, защото е преминала през всички задължителни прегледи. Тя приветства и профилактиката за редки болести след раждането.

Изследването става с капка кръв, взета скоро след раждането на детето. Така в момента годишно се откриват общо около 15 бебета с трите редки, но опасни заболявания.

С навременно лечение те водят нормален начин на живот. Спрямо Европа обаче България изостава, казват експерти.

Проф. Алексей Савов очаква с разширяването на профилактиката да бъдат установявани общо 25-30 случая годишно на деца с муковисцидоза, спинална мускулна атрофия и тежки имунни дефицити. И за трите заболявания терапия има - особено ефективна, когато започне навреме.

Средства за профилактиката за новородените са заложени в бюджета за догодина, но все още не е ясно кога точно ще започне да се прилага.