Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев ще бъде променена и по този начин ще бъдат възобновени инвитро процедурите. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов.

Забраната за процедурите предизвика недоволството на лекари и пациенти.

В началото на седмицата здравният министър Кирил Ананиев изненадващо забрани със своя заповед от 21 април почти всички дейности по асистирана репродукция за жените под 39 години, с изключение на вече започнатите процедури на жените с намален яйчников резерв и онкоболните. 

Тъй като отделните етапи от лечението се приемат за отделни процедури, на практика лечението на десетки хиляди семейства беше спряно. Объркването и на пациентите, и на лекарите беше засилено от това, че ден по-рано, на 20 април, Ананиев разреши женските и детските консултации, имунизациите, плановите операции и плановия прием.

Така се стигна до парадокса, че лечението на двойки с репродуктивни проблеми се оказа единственото изрично забранено планово лечение от закона.

Тази сутрин премиерът съобщи, че след консултация със специалистите правителството подновява дейностите по асистирана репродукция.

„Има много жени, много семейства , да не се вкарвам в темата – знам я, от А до Я. Сутринта ми разказаха докторите и с Мутафчийски се съгласихме, че колкото и да има риск, другият риск е още по-голям – така че и в това отношение ще промени заповедта още днес и да разрешим инвитро процедурите”, допълни премиерът.

Няма точни изчисления за броя на семействата, засегнати от забраната, но двойките с реродуктивни проблеми у нас са около 200 хил.