За около 200 хиляди български семейства бебето е несбъдната мечта. Напредък се постига стъпка по стъпка – стимулации, инжекции, безкрайни процедури. Години, разграфени по месеци, месеци, разграфени по дни и дни, разграфени по часове. Люшкане между големите надежди и жестоките разочарования.

Преди Великден правителството и Националният оперативен щаб обявиха намерението си да възстановят женските и детските консултации, имунизациите, плановия прием и плановите операции. Намерението се превърна в заповед на здравния министър от 20 април.

На следващия ден, обаче, Кирил Ананиев забрани почти всички дейности по асистирана репродукция на жени под 39 години. Изключения се правят за вече започнатите процедури, онкоболните и жените с намален яйчников резерв. Забранени са дори изследванията за мъжки стерилитет. Тъй като етапите от лечението се водят за отделна процедура, на практика е спряно лечение на тези двойки. Те се оказват единствените планови пациенти, чието лечение е изрично забранено.

Заповедта изненада и пациентите, и лекарите (медиците даже излязоха с протестно писмо). Остава неясно как са поставени критериите за допускане на двойки до лечение и как точно е определена възрастта от 39 години. Специалисти по репродуктивна медицина вече предупредиха, че не са обхванати случаите на жени, при които е започнала подготовка и сега, когато благоприятният ефект е настъпил, лечението трябва да се прекрати.

Може да се предположи какъв ще бъде ефектът от отложената диагностика и спряното лечение на вече установените репродуктивни проблеми – затруднен достъп и чакане с месеци. А двойките с репродуктивни проблеми нямат друг шанс. Могат да заченат децата си само с медицинска помощ.

В момента няма забрана за лечебни дейности в България. На пациентите е позволено да оперират отлагана с години херния. Могат да отидат и на зъболекар за кариес, въпреки че лечението се провежда в устната кухина и теоретично рискът от заразяване би могъл да бъде по-висок. Даже не е нужно страдание да ви доведе в кабинета на лекаря – можете спокойно да прибегнете и до услугите на естетичната хирургия.

Тогава логично идва въпросът – двойките, които се борят за бебе ли създават най-сериозен епидемичен риск?

Да се огледаме в големия град. По време на извънредното положение от вече месец и половина продължават да работят малките фризьорски салони и салоните за маникюр. Опитът досега показа, че който иска да отиде за Великден на курорт – може.

Който иска букли в косите и силикон в гърдите – може. Но който иска бебе – не може.

Стотици българи се включиха в подписка за отмяна на спорната заповед на министър Ананиев. Можете да намерите петицията ТУК