Заради COVID-19 някои от дейностите, свързани с инвитро процедурите, се преустановяват, става ясно от заповед, разписана от здравния министър Кирил Ананиев.

С влизането в сила на документа няма да може да се започват нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години. Забраняват се нови трансфери на размразени ембриони, вътрешноматочни инсеминации, изследвания на стерилитет, свързан с мъжки фактор, както и започване на нови процедури по даряване на яйцеклетки.

Изключение от забраната се допуска по отношение на хормонални стимулации и процедури на естествен цикъл за пациентки с анти-Мюлеров хормон под 1 ng/ml – тоест с почти изчерпан яйчников резерв, както и при онкологично болни пациенти по отношение замразяване на яйцеклетки или сперматозоиди с предстояща химио- или лъчетерапия.

Започнатите вече дейности по асистирана репродукция, които подлежат на преустановяване съгласно заповедта, могат да бъдат довършени при стриктно изпълняване на препоръките за намаляване на риска от разпространение на COVID-19.

Всеки пациент ще се приема като потенциално заразен с коронавирус и ще се използват всички необходими лични предпазни средства от персонала.

Ще се осигуряват минимум 15 минути отстояние между пункциите, както и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите.

Добитите яйцеклетки или ембриони да се криоконсервират; започналите стимулации да се завършат с оплождане и криоконсервация на ембрионите; когато се налага трансфер при вече започнала процедура, да се спазват всички изисквания за безопасност от заразяване с COVID-19.

Препоръчително е два дни преди фоликулната пункция пациентките да имат направен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат, посочват още от здравното министерство.

Наблюдението на ранните бременности (до 12 г.с.) след инвитро ще продължи при максимални изисквания за сигурност.

  • Притесненителни темпове на имунизацията у нас
  • Доц. Мангъров: Пандемията се намира в стадий на постепенно затихване
  • Личен лекар: Има отлив на желаещи да се имунизират с ваксината на "АстраЗенека"
  • Повече излекувани, отколкото новозаразени с COVID-19
  • Проф. Станева: Трудно е да се каже кое точно във ваксината на „АстраЗенека“ предизвиква тромбозата
  • „COVID-19: Ваксините“: Каква е връзката между оксфордската ваксина и тромбозите?
  • Още 20 000 дози от „АстраЗенека“ пристигат у нас
  • Отново над 3100 новозаразени с коронавирус у нас
  • Ресторантите посрещнаха първите си клиенти в закритите помещения
  • 28-годишна родилка е починала в Сливен след усложнения от коронавирус