Новината за спирането на инвитро процедурите у нас доведе до объркване и сред лекари, и сред пациенти.

Парадоксът е, че от вчера се подновиха всички планови дейности на болниците, а изрично се забрани асистираната репродукция.

Теодора Гарджева е една от жените, които са пряко потърпевши от забраните. Защото е очаквала процедурата си до дни. „Хвърлила съм над 10 хил.лв., за да мога да стигна до момента на ембриотрансфер, който ми се забранява. И не знам утре или друг ден дали ще мога да го направя“, добави тя.

Заповедта забранява повечето дейности по асистирана репродукция на жени под 39 години и на тези, които не са с изчерпан яйчников резерв. Изключения има за започнатите процедури и тези при онкоболни.

Зад мерките стоят Медицинският надзор, Експертният съвет по акушерство и гинекология и Асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве. Д-р Георги Стаменов участва в изготвянето на становището.

„Може би, един от големите ми кошмари е да науча, че инвитро център се е превърнал в огнище. Мисля, че тези, които не могат да чакат, като онкоболните и жените с изчерпан яйчников резерв трябва да продължат процедурите и точно това третира министерството“, аргументира решението д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве.

Други лекари обаче, са изненадани. По думите на д-р Георги Николов има пациенти, които независимо от по-младата си възраст, имат нужда да побързат с процедурата. „Жена с нормален яйчников резерв, под 38 години, но преди 2 месеца е оперирана. Шансът тя да се възстанови е налице. Ние какво? Ще трябва да я оперираме пак?“, коментира той.

От Здравното министерство заявиха за bTV, че дейностите по асистирана репродукция се подчиняват на Закона за трансплантациите. И затова не са като другите планови дейности.