Онлайн обучението да се редува с присъствено и да не продължава повече от 10 учебни дни. Това предлага образователният министър Красимир Вълчев.

Според проучванията обаче, дистанционното обучение не е достатъчно ефективно, защото на втората седмица ангажираността на децата към уроците спада.

Класните стаи от столичното 42-ро училище ще останат празни, защото в следващите две седмици учениците от 6-и и 7-и клас ще учат от къщи. Такава е ситуацията за  45% от училищата в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора е едно от училищата в страната, които обсъждат учене в режим "COVID смени". В момента 1080 деца са на училище.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще вземем решение дали да бъде цялото училище или осмокласниците, по-малките ученици да останат в училищната сграда. Безспорно, изучаването на чужд език през компютър и от дистанция, не може да се нарече ефективно и не по начина, по който може да се случи тук, когато те общуват пряко с учителя“, казва Теодора Николова, директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан“

За по-лесната организация училищата биха могли да намалят с 10 минути часовете си, дават за пример от министерството.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което взехме като решение, е една две седмици обучение в електронна среда за всички преди да започне редуването и след това се прави график до Коледа, за да се облекчи малко натискът на здравната система.  Не можем да оставим децата за 5-6 или 8 месеца вкъщи, това ще има пагубно въздействие по отношение с тяхната ангажираност, социализацията, физическата и психическата активност“, казва образователният министър Красимир Вълчев.

Като учител по физика и математика Ивелина Луджева преподава в 11 паралелки. В момента преподава на учениците онлайн. Връщането в час за нея на този етап е немислимо.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Моля, защитете ни. Обръщам се  към обществото да погледнат към нас учители, като към хора, защото и ние се страхуваме за живота и здравето, за нашето, на колегите“, казва Луджева.

На обратното мнение са родителите. Малко над 47% от родителите предпочитат децата да ходят училище. За онлайн обучение са 22%. Това показва последното проучване на Асоциация „Родители“.

„По-добре да учат там на място в училище или детската градина“, казва Валери Панайотов.

1300 училища са училищата в страна, които не са се  сблъсквали с коронавирус.

Следващата седмица ще се вземе решение и дали маските за ученици в клас, ще станат задължителни.

  • Липсващата държавна подкрепа безпрецедентно обедини музикантите у нас
  • Мерките в червените зони: Спират плановия прием в болниците
  • Брънзалов: Да не противопоставяме ваксинационните пунктове на личните лекари
  • „Пирогов“ спира плановия прием, плановите операции и свижданията
  • Над 25 000 души са се регистрирали за ваксинация в новия електронен портал
  • Записването за ваксини: Редица сигнали за проблеми с новия електронен портал
  • Маските стават задължителни и на открито във Враца
  • Тук можете да се запишете онлайн за COVID ваксина
  • Електронни „зелени коридори“ от 11 март у нас
  • Борисов: Ние сякаш сме свършили с пандемията, не знам кой внушава това на хората