Приключиха разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ професор Николай Габровски с парламентарните партии. Той проведе срещи с всички партии, които се отзоваха - ДПС, БСП, „Демократична България" и „Български възход“. Две от тях отказаха – „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“. 

БСП и „Демократична България" обявиха, че няма да го подкрепят. На днешната среща с ДПС проф. Габровски каза, че ще избере екип от професионалисти, а от партията казаха, че са готови на нови разговори. В предаването „Лице в лице" Томислав Дончев каза, че съставът на кабинет е ексклузивен избор на проф. Габровски. 

Още щом ГЕРБ взе мандата „Продължаваме промяната“, казаха, че нито ще подкрепят опонентите си, нито ще разговарят с тях.

„Хубаво е всички ясно да кажат дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ, или не. Не трябва да се заиграват с кворума. Рискът някой да не се появи и реално да падне кворумът би било скрита подкрепа“, каза Кирил Петков, съпредседател на ПП. 

И „Възраждане“ не отидоха заради непреодолими различия като въвеждането на еврото и изпращането на оръжия за Украйна. Ще бъдат обаче в зала, когато кабинетът се гласува.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ, показа писмата с отказ за разговор на двете партии и написа: „Две парламентарни групи отказаха дори среща. Коалиция ППВ – предсрочен парламентарен вот“.

Днес ДПС бяха единствените, които се отзоваха.

„Желанието е да изградим екип от професионалисти, хора без ярка политическа окраска, които  да преведат България през тези критични следващи месеци“, каза проф, Николай Габровски, кандидат на ГЕРБ-СДС за министър-председател.

„На политическия терен трябва да се търси нормалността. Вие сте прав, че ярките партийни фигури, независимо какви експерти са, биха затруднили прехода към тази нормалност“, каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

От БСП увериха, че няма да има разнопосочно гласуване в залата. „Демократична България“ пък поискаха да няма процедурни хватки при гласуването на кабинет.

„Моят призив е всеки политически лидер на парламентарно представена партия, преди внасянето на състав на кабинета в пленарна зала, ясно да обясни колко души ще присъстват. И ако ще отсъства някой – да се каже защо“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

От „Български възход“ са на мнение, че трябва стабилност на страната.