„Надявам се, че опитът за формиране на кабинет не е провален. Правим всичко възможно да има правителство с цената на големи политически компромиси. Надявам се и другите партии да направят това, защото всички ще понесем отговорност. Ние имаме 67 представители, а не 121. Още от първия ден на Народното събрание показваме различен подход“.

Това заяви в „Тази сутрин“ народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева.

Демократична България“ има много допирни точки. Надявам се в краткото време да преосмислят позицията си. Не само тежката зима ни чака, но и Шенген и еврозоната. Започват да ни питат имаме ли правителство и парламент. От първия ден „Продължаваме промяната“ ни тласка към нови избори, защото не могат да преживеят резултатите“, посочи тя.

ГЕРБ-СДС няма да търси индивидуални депутати. Това не е нашият подход, ние не сме „Продължаваме промяната“, добави Захариева.

„Имаме негатив, спад в избирателите, но сме първа политическа сила. По времето на управлението на ГЕРБ хората не са се притеснявали дали ще мога да си платят сметките, дали още нямат дърва. България е стояла стабилно. В момента стоим отвратително външнополитически“, подчерта народният представител.

Николай Габровски сам ще избере експертите и министрите в кабинета,  категорична е Захариева:

„Надявам се да ни информира, все пак. Предполагам, че все още не е готов. Той има свободата да избира тези хора. Нашият и неговият знак е, че искаме широка коалиция, да се разберем по важните неща, които не чакат. Парите по Плана за възстановяване няма да дойдат, ако не се приемат заради немощта на предишното управление да придвижи каквото и да било. Имаха огромно мнозинство в предишния парламент, но бяха безпринципна позиция“.

ГЕРБ-СДС е готова за разговор за съдебна реформа, уточни народният представител.

„Имаме много ясно разписано в програмата – разделяне на Висшия съдебен съвет на две. В Конституцията трябва да стане, така че съдиите да отговарят за съдиите, а прокурорите – за прокурорите. Отговорност на главния прокурор“.

Според Захариева персонифицирането на реформата е грешен подход, а смяната на главния прокурор Иван Гешев няма да реши проблемите.

„Чакаме да се внесе законопроектът, който работиха 8 месеца от „Демократична България“, който беше изпратен за становище от Венецианската комисия, който беше с изключително много бележки и препоръки. Много препоръки имаше, преработи се от служебния кабинет и ще бъде обсъден в зала. Мандатът на главния прокурор трябва да е един с невъзможност за повторение“.

Шенен

Захариева определи решението на Нидерландия и Австрия за отхвърлянето на България и Румъния за членове на Шенген е вредно за Европейския съюз и е радостна новина за Русия и Владимир Путин.

„България влоши много средства и човешки усилия във външната граница на Европейския съюз. Една от причините, които те не казаха гласно, е политическата нестабилност в България“, подчерта бившият външен министър.