Успешна борба с корупцията без реформирана прокуратура е невъзможна. Това каза в предаването „Лице в лице“ Надежда Йорданова от „Демократична България“.

„Защото по конституция органът, който повдига и поддържа обвинение в съда, е български прокурор, прокуратура. Или в случаите, когато имаме интереси, които засягат финансовите интереси на ЕС – европейски делегиран прокурор. Без влезли в сила осъдителни присъди, ние не можем да говорим, че имаме успешна борба с престъпността и съответно с усещането за справедливост в гражданите“, каза Надежда Йорданова.

Тя съобщи, че за първото заседание на правната комисия са предвидени осем законопроекта за разглеждане и изрази съмнение, че могат да бъдат обсъдени задълбочено.

"Антикорупционният закон, внесен от "Продължаваме промяната", е първа точка в дневния ред, но днес служебното правителство внесе и техния законопроект. По правилник ние трябва да разгледаме тези два законопроекта в едно заседание. (...) За антикорупционното законодателство „Демократична България“ има своите бележки и опасения, има своите важни моменти, които ще настояваме да бъдат отстранени между първо и второ четене. Дебатът ще бъде труден, защото това е един сложен закон и е много важно за „Демократична България“ това да не се превърне като поредната бухалка на властта", каза Надежда Йорданова. 

По оценка на „Демократична България“ в законопроекта не се съдържат достатъчно гаранции за защита на правата и интересите на гражданите и на засегнатите юридически лица, отбеляза Йорданова.

„Същевременно се дава една свобода на антикорупционния орган, който гарантира след това успешно повдигнато и поддържано обвинение от съда“, допълни тя.

Тя каза, че форматът за диалог и за дебат с главния прокурор е в рамките на установените процедури за обсъждане на законопроекти и за отчетност и контрол върху главния прокурор, а именно в определен период от време по покана на народните представители той да отговаря на поставени въпроси.

Целия разговор гледайте във видеото.