Ще предложа да се наложи вето на част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, заяви президентът Румен Радев.

В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи - здравната, породена от коронавируса и икономическа и социална, отбеляза Радев.

Според държавния глава икономическата криза ще хвърли стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото, посочи президентът.

„Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властта“, обясни държавният глава.

Според него липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза.

„Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите“, каза Радев.

Да не забравяме, че имаме бъдеще  и след извънредното положение, призова държавният глава.

Според него Законът атакува последните остатъци от свободата на словото.

„Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение“, посочи още Радев.