Вноските по кредитите могат да бъдат забавяни докато трае извънредното положение, без затова да се дължат наказателни лихви.

Това решиха депутатите от правната комисия късно тази вечер при второто четене на закона за извънредните мерки.

Задължението да се платят и лихвите и главницата остава, но ако кредитополучателя е в невъзможност да плаща няма да бъде наказван от банката.

В закона залегна и обещанието държавата да плати 60% от заплатите на служителите, които са пред съкращения.

Но работодателите да изплатят останалите 40% не попадна в текстовете, въпреки заявки от различни партии.

Спекулата също ще се ограничи. Прието беше предложението на БСП цените на стоки от първа необходимост и на медицинските материали да се ограничат така че да не надскачат осреднените за миналите три месеца. Това беше гласувано в отсъствието на депутатите от левицата, които напуснаха заседанието.

Удължават се и срокове да плащане на местни данъци и данък печалба. Фирмите, които плащат авансов данък, обаче, ще трябва да го изчисляват на база печалбата им от 2018 г., а не спрямо очакванията за това какво ще спечелят тази година.

Четирите работодателски организации у нас определиха това като геноцид. Да се предлага бизнесът да плаща данък върху нещо, което не съществува, е абсурд е записано в декларацията им срещу предложените текстове. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!