Изключително остра критика на антикризисните мерки на управляващите направи президентът Румен Радев. Той подчерта, че част от мерките в закона за извънредното положение са „недостатъчни“ и даже „неудачни“.

„Смятам, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение в първия месец от неговото прилагане. Управленските решения трябва да се вземат на база на достоверни данни. Ограниченията доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. (…) Мизерията не е спасение от вируса. Гладът може скоро да надделее и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни по размер от самия вирус“, предупреди президентът.

Хората в нужда чакат помощ, а не оферти за заеми, допълни той. Според него „в условията на криза, реалната помощ е безвъзмездната“.

Радев отбеляза, че формулата „60/40“ за бизнеса на практика е трудно приложима, а „приетия в бързина и хаос“ закон за извънредното положение блокира икономическия живот.

Според държавния глава трябва да се върви към "възможно най-бързо и безопасно връщане към нормалния ритъм на живот, към производството и към свободното движение на хора и стоки". За целта: "Здравеопазването да възприеме по-гъвкава стратегия, значително разширяване на обхвата на тестването върху различни социални и рискови групи".

Президентът разкритикува и решението на правителството да вдигне лимита на външния дълг, като посочи, че първа е трябвало да се използват резервите на бюджета, а не да се стига до решения, които ще тежат за години напред. "Парите не могат да се разпределят без ясни правила и в тесния състав на кабинета, както става с милиардите от бюджетния излишък", категоричен беше Радев.

По думите му е "критично важно" парламентът да продължи да работи, включително - като орган, който да контролира действията на изпълнителната власт. Президентът заяви, че глобите, които се налагат на гражданите, са "непосилни", а има и "репресия и цензура, която притиска и в социалните мрежи".

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 789 210 96 516 396 190 3 304 561
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 789 210 96 516 396 190
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer