Варненският исторически музей, вторият по големина в страната, не разполага с подходящи условия за реставрацията на изключителната находка, открита през миналата седмица – двуметровата мраморна статуя на мъж от края на II век.

Поради тази причина няма и яснота, кога тя ще бъде изложена за посетители.

От 16 години реставраторите на музея работят във фургони.

Статуята на общественика от древния град Одесос Гай Марий Хермоген в момента стои там, където беше поставена след откриването ѝ – във вътрешния двор на музея.

„С колегите обсъждаме варианти – например да сглобим шатра около паметника, който е на двора. Така ще можем да работим вътре в шатрата. Но това не е удобно, защото идва зимния сезон. Знаете, че Варна е ветровита и дъждовна“, обяснява гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев от РИМ-Варна.

Проблемът с реставраторските ателиета датира от 2008-а, когато използваните дотогава помещения са предоставени от общината на градската художествена галерия.

В замяна музеят получава два фургона, поставени в задния му двор.

 

„Има риск всеки един паметник, след като не може да мине адекватна реставрация и консервация, да бъде застрашен“, отбелязва доц. Мария Манолова-Войкова, завеждащ отдел „Археология“ в РИМ-Варна.

Реставраторите споделят, че работят в полеви условия, в които просто няма как да извършват нормално дейността си.

„Работим като обущари, колкото и да не ми е хубаво да го казвам. Нивото на професионализъм и на материална база е сведено до нивото на 60-те години на миналия век“, категоричен е Милен Маринов, завеждащ отдел „Реставрация и консервация“ в РИМ-Варна.

От музея във Варна споделят, че понякога се налага да изпращат находки в по-малки музеи като Добрич и Шумен например, където обаче разполагат с прекрасни условия за реставрация.

Досега през годините от общината са предлагали на музея различни помещения за ателиета, които обаче по никакъв начин не са били подходящи за целта.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK