Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да назначат проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в Синеморец, чиито граници попадат в природен парк „Странджа“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Образувана е преписка по информация, че РИОСВ-Бургас, в нарушение на закона, продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево. 

Местни жители и природозащитници се събраха на протест в Синеморец преди седмица. Според протестиращите приетата от Общинския съвет на Царево транспортна схема на местността цели да заобиколи липсата на общ устройствен план. За периода 2017 г. до юни 2020 г. е предвидено да бъдат построени тридесет и два обекта. 

В хода на проверката Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и ДНСК следва да установят извършени ли са и продължават ли да се осъществяват строителни действия в съответните поземлени имоти в землището на местността „Поляните“ в Синеморец и съответстват ли на издадените строителни книжа.