Протест в Синеморец в първия ден, в който строителството по Черноморието отново е разрешено. Местни жители и природозащитници се опасяват, че местността Поляните ще бъде превърната в жилищен квартал.

Снимка: btvnovinite.bg
Крайбрежната забележителност на Синеморец се намира в парк „Странджа“ и две „НАТУРА 2000“ зони. Според протестиращите приетата от Общинския съвет на Царево транспортна схема на местността цели да заобиколи липсата на общ устройствен план.

„Дребен трик, който се опитва Община Царево да прокара, благодарение, на който ще се позволи от днес да продължават тук строежите и да им се пускат комуникации – електро, ВиК и транспорт“, обясни геодезистът и преподавател в УАСГ Николай Найденов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Явно това наше решение води до много по-лошо, което го виждам с очите си, че застроява терена точно над морето. И ние грешим, и ние се учим в движение“, заяви пък общинският съветник от БСП Живко Жеков.

Кметът на община Царево отказа коментар.

Парадоксът е, че в защитена територия, каквато е парк „Странджа“, не би трябвало да има огради. Всички строежи не са изключени от територията на парка, следователно са или земеделска земя, или гора.

Снимка: btvnovinite.bg

Подаден е сигнал в прокуратурата за неправомерна промяна на предназначението на имоти в парка. Протестиращите внесоха в общината и петиция срещу застрояването, подписана от над 5000 души. Ще сезират и Европарламента. А строителството на брега на морето започна още рано сутринта.