Местни жители и природозащитници се събират на протест в Синеморец. Поводът - от днес пада забраната за строителство по Черноморието. Опасенията на протестиращите са, че символът на Синеморец - местността „Поляните“, която е и част от Природен парк „Странджа“ – ще бъде бетонирана. 

Местността се води урбанизирана територия и според хората има опасност да бъде застроена. В началото на лятото строеж в „Поляните“ беше временно спрян, защото пречеше на гнезденето на птиците. От днес екоинспекцията е дала „зелена светлина“ за изграждането на сградата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Повод за протеста е приетата на Общинския съвет на Царево Транспортно-регулационна-комуникационна схема, според която поляните ще се превърнат в квартал. 

 „По тази схема се вижда, че Община Царево се опитва с много дребни трикове да играе на едро. Схемата има за цел да уреди бъдещото преминаване на бъдещите комуникации – водопровод, електро и улици. От професионална гледна точка тя е скандална и нелепа, защото би трябвало а е пришита към ПУП, който пък да отговаря на ОУП, а той не е приет – спрян е“, каза геодезистът Николай Найденов. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му има инструкции от ДНСК, според които разрешение за строеж се издават след уредени комуникации. „Община Царево обслужва само някакво тайно общество, които са собственици на тези поляни и искат да станат кв. „Поляните“, допълни Найденов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращите са подали сигнал до прокуратурата. bTV потърси кмета на Царево Георги Ляпчев, той отказа коментар и забрани на главния архитект на общината да даде информация по казуса.