Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ проверка по сигнал за закупени имоти на занижени цени от „СКАТ” ООД, управлявано от депутата и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Това е шестата проверка, възложена от Върховната прокуратура на комисията.

Вчера до главният прокурор Сотир Цацров е постъпил сигнал за покупка на три недвижими имота, като сделките са изповядани на нереално ниски цени. През 2004 г. е закупено право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в к.к. „Слънчев бряг“ за сумата от 900 лв, при данъчна оценка 856,60 лв.

Вторият имот е закупен през 2005 г. – офис в к.к. „Слънчев бряг“ с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6901,10 лв., при данъчна оценка 6901,10 лв.

Третият имот, за който е подаден сигнал, е закупен през 2008 г. – частна общинска собственост в Бургас с площ 875 кв.м. за сумата от 850 815 лв. По това време Валери Симеонов е председател на Общински съвет – Бургас.

В посочения период председател на Комисията за общинска собственост е бил Валентин Касабов – сега народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил друг днешен депутат - Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок.

В сигнала са твърди, че в База за отдих "Пресока“ в община Златоград, която също е собственост на „СКАТ” ООД и в момента е хотел „Панорама“, са изградени незаконни постройки – басейн и ресторант, за които е налице влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени, а това не се е случило.

Освен Симеонов, КПКОНПИ ще проверят и информацията за извършени престъпления от настоящите народни представители Касабов и Митев, в качеството им на длъжностни лица в Община Бургас през 2008 г.

Според Симеонов, постройките са законни, а имотите в Бургас са купени на значително по-високи от посочените от прокуратурата цени.

  • Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка
  • Антикорупционната комисия прекрати проверка за Мария Габриел
  • Шефът на строителния контрол в София подаде оставка заради терасите на Пламен Георгиев
  • Антикорупционната комисия реши за апартаментите на властта: Няма нарушения
  • Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лв.
  • Европейската комисия отказа коментар по случая с българските къщи за гости
  • Прокуратурата: Къщата за гости на Манолев - без нито един истински документ за 6 години
  • Александър Манолев вече е обвиняем, наложиха му 100 000 лв. гаранция
  • „Апартамент гейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”
  • Елена Йончева: Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!