Някой живее в кв. „Драгалевци“ в имот декар и половина с перфектно обзавеждане, а не го е написал в декларацията си. Това заяви пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов ден, след като индиректно обвини министъра на туризма Николина Ангелкова, че си е купила друго луксозно жилище на силно занижени цени.

„В чужд имот ли живее, под наем ли живее – това трябва да се декларира, а в декларацията го няма“, заяви националистът.

Справка на bTV в Имотния регистър показва, че Ангелкова действително има парцел от 1,25 дка на ул. „Екатерина Божилова” в разположения в полите на Витоша квартал, но сделката е от ноември 2018 г. и няма как да фигурира в последната декларация на министъра, която отразява състоянието към края на 2017 г.

Вчера тя обясни казуса с другото си жилище с това, че е купено от родителите й на нейно име, поела е риск със сграда, която е била на груб строеж и в първата ѝ декларация имало техническа грешка, заради която била вписана по-ниска цена.

Всичко това, обаче, не спря партията на Симеонов (който е в открит конфликт с нея от години) да постави въпроса и на главния прокурор. Депутатът Борис Ячев специално подчерта пред журналисти, че шефът му не е знаел за инициативата да се иска проверка на Ангелкова.

Бившият вицепремиер даде да се разбере, че очаква „Апартамент гейт” да коства поста на Ангелкова: „Министър-председателят Бойко Борисов трябва да вземе своето решение дали да поиска оставка или да я причисли към групата на любимките си”. Според него премиерът трябва да покаже, че в ГЕРБ не се извършва „вътрешен отстрел на неудобните”.

„Казах на медиите едни факти, те си направиха разследване и стигнаха до едни факти, които според мен са доста обезпокояващи. Защото си заминаха хора, които бяха купили на груб строеж за по 800 евро на кв. м. В случая става дума за покупка на 220 евро на кв. м. в годината на най-високи цени на недвижимите имоти – 2008 г.“, посочи той във връзка с жилището на Ангелкова в „Овча купел”.

  • Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка
  • Антикорупционната комисия прекрати проверка за Мария Габриел
  • Шефът на строителния контрол в София подаде оставка заради терасите на Пламен Георгиев
  • Антикорупционната комисия реши за апартаментите на властта: Няма нарушения
  • Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лв.
  • Европейската комисия отказа коментар по случая с българските къщи за гости
  • Прокуратурата: Къщата за гости на Манолев - без нито един истински документ за 6 години
  • Александър Манолев вече е обвиняем, наложиха му 100 000 лв. гаранция
  • „Апартамент гейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”
  • Елена Йончева: Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости

Сигналът до прокуратурата вече е внесен. Борис Ячев от НФСБ поясни, че е подаден сигнал до главния прокурор с искане да бъде извършена проверка как са придобити имотите, има ли съответствие пазарна цена и цена на придобиване и какъв е произходът на средствата.

Министър Николина Ангелкова отговори със статус във Фейсбук. От него става ясно, че имотът тепърва ще бъде деклариран, защото е придобит тази година, а парите са от родителите й.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!