Започват проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл. Това се случва по заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева.

От всички платени 746 проекта, ще бъдат проверени 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони е близо 82 млн. лв.

Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности.

На място ще бъде направена ревизия на всички документи,  доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости.  

В село Дъбен вече започнаха проверки. Инспекция на един обект продължава между 6 и 8 часа.

Миналата седмица в bTV Репортерите „Къщи без гости” ви показахме, че и кметът на Луковит има къща за гости по европроект. Той кандидатства и е одобрен за субсидия, след като вече управлява града.

„Не е налице конфликт на интереси на кмета с наши служители, които одобряват проектите. Съгласно наредбите за одобрение на тези проекти, този тип свързаност не е налице.
Друг е въпросът дали не е налице нарушение съгласно законът за местното самоуправление, според който кметът не трябва да извършва търговска дейност”, каза Калоян Костадинов от Фонд „Земеделие”.

„Аз като кмет не съм кандидатствал, а като собственик на фирма, Законите са такива, че ми позволяват да имам собственост и съдружие във фирми. Не ми позволяват да ги управлявам. Това не е нещо незаконно и не е нищо неморално, аз имам право на това”, отговаря кметът Иван Гранчаров.

Това стана ясно, след като на случаен принцип екип на  bTV посети пет къщи за гости от регистъра на Фонд „Земеделие”. Повечето от тях бяха заключени и без гости.

Проверките трябва да приключат до 30 юни.