Милиони от Европа за къщи за гости, които обаче се оказаха без гости. Сред строителите са министри, политици, кметове и техни роднини. За лични нужди или за да развиват селски туризъм? Отговорите - в bTV Репортерите.

Целта на къщите за гости, построени с европейски пари, е да развият туризма и икономиката в малките населени места. Брюксел отпусна за построяването им над 200 милиона лева, а Държавен фонд "Земеделие" одобри над 740 проекта за къщи. На случаен принцип екипът на bTV избра пет къщи от регистъра на Фонда и провери работят ли по предназначение.

Снимка: btvnovinite.bg

В село Дъбен, Община Луковит, къщата за гости е с шест спални, басейн, фитнес, барбекю, сауна, парна баня и солна стая. Евросубсидията е от 210 000 лева.  

Лично кметът на Луковит Иван Грънчаров разведе екипа из имота. Той е съдружник във фирмата бенефициент по европроекта за изграждането на къщата.

Снимка: btvnovinite.bg

Сградата е въведена в експлоатация през 2015 г. По закон в следващите пет години трябва да функционира като къща за гости. Рекламира се в големи туристически сайтове. Проектът е одобрен за финансиране от фонд "Земеделие" през 2014 г., когато Грънчаров вече управлява Луковит. Издигнат е от ГЕРБ. 

„Защо да бъде конфликт на интереси, каква е причината? Аз имам право на собственост по Конституция. Случва се това, че всичко е бизнес, защото все пак аз преди това имам бизнес и тази собственост. Не мога да ги оставя така на някого или да я прехвърля на някого”, заяви Иван Грънчаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът твърди, че е платен туристически данък за над 3500 нощувки. Срещу имота той има друг.

„Тази къща е вилата ми. Къщата е там, където човек живее, където почива. Може да се нарече вила”, допълни той.

Още в същия ден кметът изпрати писмо до редакцията на bTV с молба за обективно представяне на фактите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки български гражданин, който извършва дейност в селски район, може да кандидатства за финансиране. Така че когато дойдат при нас проектите, ние не ги отсяваме на кметове, министри или каквито са, а дали отговарят на акредитираните процедури”, обясни Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Наредбата за Програмата за развитие на селските райони позволява хора от местната и държавната власт да кандидатстват и да бъдат одобрени, обяснява бившият министър на земеделието Мехмед Дикме.

„При всички случаи, когато такива лица кандидатстват, или фирми, свързани с такива лица, винаги протекционизмът излиза на преден план, че за тези хора се правят изключения, както виждаме, че на практика е направено”, коментира Дикме.

От Фонда уточняват, че наредбата и критериите за допустимост на кандидатите са минали през обществено обсъждане.

Около София също има къщи за гости. Този път екипът на bTV не успя да разгледа туристическия обект в село Мухово, където проектът е с финансиране от 219 000 лева. Рекламна табела няма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има познати, които са искали да идват за празници. Просто отговорът ми е бил, че не се отдава”, заяви Стоян Георгиев, кметски наместник на село Мухово.

Той каза още, че там живеят по-малко от 70 души. 

Вместо с реклама в туристически сайтове или социалните мрежи, къщите от европроекта в Мухово ги има в сайт за продажба на имоти. Обявената цена е по 129 000 евро на къща - два пъти повече от субсидията, получена за построяването им.

Снимка: btvnovinite.bg

За къщите в Мухово 5-годишният мониторингов период е изтекъл. Екипът на bTV потърси фирмата бенефициент по проекта. От там отказаха интервю, но отговориха писмено, че след изтичане на задължителния период предназначението на къщите е сменено.

Финансирането на строителството не е изцяло от Европа – 30% от стойността на проекта е за сметка на бенефициента. Затова предимно хора с възможности са кандидатствали по програмата, смятат от Асоциацията на къщите за гости. 

„Не е достъпно за обикновените хора, защото първо трябва да вложиш свои средства и после да получиш пари. Ние, ако ги имаме тези средства, няма да чакаме еврофинансиране, а ще си ги направим сами”, коментира Вероника Кънева, председател на асоциацията.

В село Хераково край София има други два проекта за къщи за гости, направени с европейско финансиране. Първият е за пет къщи, получили максималната субсидия от почти 400 000 лева. Отново липсва рекламна табела, че могат да отседнат туристи. Хората разказват, че плащат по 20 лева на ден за легло.

Снимка: btvnovinite.bg

Фирмата бенефициент по проекта не беше открита на адресната й регистрация в Божурище. В писмо заявиха, че до този момент са платили туристически данък в размер на 4000 лева и къщите се използват по предназначение.

Вторият проект в Хераково е за три къщи срещу субсидия от 375 000 лева. Проверката на място установи, че те са заключени. Управителят на фирмата, получила субсидията, се оказва служител в Община Божурище. Той отказа да разговаря с екипа на bTV. Отговори писмено, че от построяването на къщите се използват по предназначение и от 2016 г. досега е платен туристически данък за 3600 нощувки.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Хераково Валери Георгиев разказва, че в последните години има бум на строителството на къщи за гости в селото, тъй като се намира само на няколко километра от София. За последните няколко години имало около 30-40 нови къщи.

От фонд „Земеделие" признават, че има пропуски в контрола на проектите, след като бъдат одобрени.

„Към настоящия момент ние отчитаме факта, че с тези две мерки беше злоупотребено. При положение, че в момента всичко е минало, резултатите са такива. Виждате, че има проблем с темата за къщите за гости. В момента абсолютно всички ще бъдат проверени и ще си получат заслуженото”, обясни Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие".

През април зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка, след като се оказа с къща за гости по европроект в Сандански. Бенефициент по проекта за почти 400 000 лева е фирмата на Ана Димитрова - дъщеря на детегледачката в семейство Манолеви. По официална информация на прокуратурата той е обвиняем за престъпление, свързано с финансовите интереси на Европейския съюз. В съобщение до медиите Манолев отрече всички обвинения.

Снимка: btvnovinite.bg

„Както и вие знаете, свързаността тук не е директна, а е през лица, които са кандидатствали в ДФ "Земеделие". Проблемите са били ясни винаги. За всеки проект, който е откриван, е бил санкциониран”, коментира Костадинов.

Друг проект в района на Сандански, в труднодостъпното село Любовище, е за три къщи за гости с басейн. За тях е получена максималната субсидия - почти 400 000 лева. И този комплекс е заключен. 

Снимка: btvnovinite.bg

В селото живеят 10 души. Кметският наместник разказва, че туристи там не е виждал, а само работници.  

Бенефициент по проекта е фирмата на собственика на един от големите ресторанти в Сандански. Той не бе открит в заведението. След телефонен разговор с него и няколко часа по-късно вратите на къщите за гости бяха отворени.

Къщите разполагат с шест спални и три апартамента. Собственикът обяснява, че за Великден е посрещнал гости. 

Десет години, след като е подписан първият договор по европрограмата, са проверени само 130 от всички 746 къщи. Нередности и злоупотреби са открити в половината от инспектираните къщи. Наложени са санкции за 10 милиона лева. 32 проекта трябва да върнат цялата субсидия. Сред тях е и този в Любовище.

Снимка: btvnovinite.bg

Собственикът на къщите Валентин Балтов оспорва в съда наложената санкция от ДФ „Земеделие”. Върховният административен съд окончателно обяви за нищожна методиката за налагане на санкции по програмата. От съда обаче обясняват, че това не задължава Фонда да върне обратно на бенефициентите по проектите наложените им глоби. 

„Всеки един бенефициент оттук нататък трябва да заведе частно дело. И по отделно съдът, без проблеми, завеждайки частно дело, поради това, че Върховният съд го е определил като незаконно, веднага още същият ще разпореди да им се върнат парите”, обясни Мехмед Дикме.

„Съдът отмени методиката поради това, че изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” няма представителна власт и е бил некомпетентен да издаде такъв акт” поясни Калоян Костадинов.

Методиката е разписана през 2016 г. от подалия оставка през май от поста министър на земеделието Румен Порожанов. Тогава той е начело на ДФ "Земеделие". Прокуратурата го проверява именно заради Програмата за развитие на селските райони. Порожанов бе потърсен за коментар, но не отговори на мобилния си телефон. И тогава, както и сега министър на земеделието и председател на Управителния съвет на Фонда е Десислава Танева. Тя отказа интервю, но писмено отговори, че няма правомощия да осъществява оперативен контрол върху Фонда.

„От самото начало на първия ми мандат като министър на земеделието и храните постъпиха сигнали. В резултат на тези сигнали взех решение, че в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. няма да бъдат допускани за финансиране проекти за изграждане на къщи за гости. Независимо от натиска, който консултанти оказваха в министерството, не подписах процедура за отваряне на нов прием по мярката”, написа Танева.

Снимка: btvnovinite.bg

От Фонд "Земеделие" отказват да коментират туристическите обекти, които екипът на bTV засне, докато не приключи цялостната проверка на прокуратурата във всички къщи за гости. От държавното обвинение също отказват коментар. В момента никой не може да строи къщи за гости, защото програмата е спряна. Остава въпросът дали вече изградените ще сменят предназначението си, или все пак ще посрещат гости.

В неделя в bTV Репортерите очаквайте как близки на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ се оказаха също с еврокъщи за гости, както и как проекти за обзавеждане на фотостудио, например, се финансират по програмата за развитие на селските райони.