746 къщи за гости, построени с над 200 милиона лева са под прицела на прокуратурата. Всички - изградени по програмата за развитие на селските райони. По нея се финансират и други проекти. Сред тях и такъв за обзавеждане на фотографско и видео студио в Борино.

Европейският съюз дава над 25 000 лева за фотоапарат, лед телевизор, лаптоп, климатик, дивиди, светкавица за фотоапарат. На място разбираме, че фотостудиото се помещава в същата сграда, в която е и кабелната телевизия на Борино. Липсва рекламна табела, че тук има фотостудиото.

Снимка: btvnovinite.bg

Посреща ни служител на телевизията. Съсобственик на кабелната телевизия е Джамал Вели - съпруг на управителката на фирмата-бенефициент по проекта – Джемиле Вели. По телефона Джамал Вели обясни, че техниката е купена и се използва от него за заснемането на празненства и събития. И обещава среща с екипа ни.

Ден по-късно в уречения ден и час за интервю, Джамал Вели не дойде на срещата, нещо повече - вече телевизията е заключена. По телефона обясни, че отказва интервю. Тогава потърсихме съпругата му и бенефициент по проекта Джемиле Вели, която работи в детската градина в Борино, но подала молба за отпуск в същия ден.

На адреса на семейството също не откриваме никого. Синът на собствениците на кабелната телевизия и бенефициенти по проекта за студиото Джамал и Джемиле Вели е женен за сестрата на доскорошния заместник-директор на Фонд "Земеделие" Атидже Алиева-Вели. Проектът на семейство Вели е одобрен през януари 2014. Тогава Атидже Алиева вече е заместник-директор, а сестра й е омъжена за сина на бенефициента по проекта.

Снимка: btvnovinite.bg

От Фонд "Земеделие" уверяват, че Алиева не е разглеждала документите по проекта. Длъжностната ѝ характеристика е била да отговаря за ресорите Рибарство и аквакултури, селскостопански механизми, които нищо общо нямат с проектите, които се гледат по ресор Програма за развитие на селските райони.

"Допустимо е да кандидатства всеки гражданин за субсидия, този, който му одобрява проекта да не е свързано лице с него. В случая не е налице свързаност между г-жа Алиева и кандидата, който е кандидатствал през Местната инициативна група, защото г-жа Алиева не е разглеждала, не е одобрявала този проект, а институцията, в която тя работи”, обяснява Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на Държавен Фонд "Земеделие".

Снимка: btvnovinite.bg

Преди проектът да е одобрен в София, той е приет и разгледан от "Местната инициатива Високи Западни Родопи" в Доспат.

Адалберт Ферев, председател на Сдружение "Местна Инициативна Група Високи Западни Родопи" обяснява, че разписва документите, след което те отиват във Фонд "Земеделие".

"Абсолютно нормален проект, с малки стойности, не съм и подозирал за проблем и конфликт на интереси. Кой имал връзка с Държавен Фонд "Земеделие", кой имал връзка с министър, ние не можем да имаме тази информация”, коментира Ферев. От местната инициатива разказва още, че са проверявали изпълнението на проекта на място и техниката с евросредства.

Предоставят ни снимки. "Лично аз съм бил клиент на тази фирма, видях, че студиото е работещо, оборудвано. Извършиха ми направа на снимки за лични документи”, твърди Адалберт Ферев.

След отказа на Делян Пеевски, Атидже Алиева-Вели вече е евродепутат от листата на ДПС. По време на предизборната кампания заедно с останалите кандидати и тя обикаля населените места. Срещаме я в Борино седмица преди вота. Опитът ни да разговаряме с Атидже Алиева тогава е неуспешен.

Снимка: btvnovinite.bg

От ДПС отговориха, че се въздържат от коментар, докато са в предизборна кампания. Преди да бъде избрана за евродепутат, Алиева е заместник-директор на Фонда с ресор прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони. Работи в продължение на 12 години във Фонда.

Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на Държавен Фонд "Земеделие", обяснява, че от 2007 г. до 2013 г. тя е изминала всички стадии на развитие в държавната администрация - от експерт до началник сектор, началник отдел и от началник отдел, става заместник изпълнителен директор. От Фонда проверяват проекта на близките до Алиева.

В Борино, където живее семейството на сестрата на Алиева, и родното място на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, са финансирани 8 европроекта за къщи за гости по програмата. В село Чала проектът от две постройки и механа е получил максимална субсидия от близо 400 хиляди лева.

Бенефициент по проекта е фирмата Затие Караахмед, която е балдъза на Мустафа Карадайъ и съпруга на кмета на Борино - Мустафа Караахмед. Лично той ни развежда из комплекса. Разказва, че къщата приема туристи.

"И все пак аз трябва да се препитавам от нещо. Тогава кандидатствахме заедно със съпругата ми към Фонда. И след като ме избраха за кмет на общината, прехвърлих акциите си на съпругата ми Затие Караахмед. Аз не виждам да има конфликт на интереси, защото по това време не съм бил кмет на общината”, обяснява Мустафа Караахмед, кмет на село Борино.

Снимка: btvnovinite.bg

Затие Караахмед призна по телефона, че Мустафа Карадайъ е ходил на гости в къщата преди две-три години.

"Председателят даже не знаеше доскоро за тяхното съществуване, той тогава не е имал влияние върху тези неща, когато ние сме ги направили”, казва Затие Караахмед, собственик на къща за гости в село Чала. На брега на езеро в местността Кастракли край Борино, къща за гости има друг роднина на Карадайъ.

Бенефициентът по проекта за над 128 хил. лв. е фирмата на Гюлтен Кючюк, жена на Невредин Кючюк, който пък е шурей на председателя на ДПС. На място откриваме само човека, който поддържа къщата. Служителят твърди, че къщата се използва по предназначение. Потърсихме Гюлтен Кючюк за коментар.

Адресът, посочен като седалище на фирмата, се оказва къщата на семейството в Борино. Няма я в къщатата, когато я търсим. Телефонът и също не отговори.

Според информационната табела на фонд "Земеделие" къщата е строена от фирма, чиито собственик е шуреят на Мустафа Карадайъ – Невредин Кючюк, или съпругът на собственичката на къщата.

Същата фирма строи и къщата за гости в Чала, чиито собственик е сестрата на Кючюк, балдъза на Карадайъ и жена на кмета на Борино. "Какъв конфликт на интереси, след като той има фирма, която работи от 20 години и има 2-3 фирми в района. Ние сме подали оферти, тя е подала най-хубавата оферта. Конфликт на интереси аз не виждам тук никъде, нито Атидже Велиева както се говори, че е тя е одобрявала проектите. Нито аз съм бил на някаква служба, нито г-н Карадайъ, да окаже влияние върху одобряването на тези проекти", твърди още кметът на село Борино - Мустафа Караахмед.

Невредин Кючюк отказа интервю. Но по телефона уточни, че неговата фирма не е строила къщата край Кастракли и че става въпрос за грешка в табелата. От Фонда обясняват, че фирмите, които са бенефициенти по програмата са прехвърлени на роднините на председателя на ДПС, след като са одобрени за еврофинансиране.

Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на Държавен Фонд "Земеделие", твърди, че тези проекти, които са входирани за одобрение, които са в Борино, към датата на подаване на „нямат нищо общо с г-н Карадайъ”.

"В последствие, те биват закупени от негови родни, като самите търговски дружества са закупени. Нямат свързаност. В случая г-н Карадайъ не е бил в одобрението на тези проекти или в самото разглеждане. Не бих казал, че има някакво нарушение в случая”, Калоян Костадинов.

Според бившия земеделски министър Мехмед Дикме обаче има проблем в работата на Фонда. Политици винаги са се стремили да сложат свои хора във Фонда и чрез тези хора те да управляват различни процеси вътре в самия Фонд. т.е. там, където има пари, има интереси”, посочва Мехмед Дикме.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV изпрати официална покана за интервю с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и избраната вече за евродепутат Атидже Алиева- Вели. Към момента на излъчване на предаването не получихме отговор на поканата ни.

Нито отговор на зададените писмено въпроси - откога Мустафа Карадайъ и Атидже Алиева се познават? Как е издигната кандидатурата на Алиева за евровота и разглеждала ли е тя документите по проектите на роднините на Карадайъ? Попитахме ги още дали Алиева е член на ДПС. Все още нямаме отговор.

От Фонда обаче заявиха, че заместник-директор не може да е член на партия. "Програмата беше използвана, конкретно от хора с власт, и беше, според мен покровителствена от хората, които трябваше да контролират реализацията на тези проекти. Едни и същи хора са одобрявали и разглеждали, както проектите, така и финансирането и последващия контрол, говоря за една група от хора на проблемните проекти, на политици, на общественици и т.н. Или хора, свързани с властта по регионите, или хора, свързани с политическите лидери", отбелязва Мехмед Дикме, министър на земеделието и горите (2001-2005 г.).

От Фонда отричат да има политическа намеса по одобряване на проектите. Според Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на Държавен Фонд "Земеделие", проектите се разпределят на случаен принцип."Каквото покаже системата, това се разпределя”, твърди той.

Министърът на земеделието Десислава Танева отказа интервю. Отговори писмено. Съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители министърът на земеделието, храните и горите няма правомощия да осъществява оперативен контрол върху дейността на Държавен фонд "Земеделие", се посочва в отговора.

В последствие министър Танева публично обяви, че започва нови проверки на проектите за къщи за гости. От Прокуратурата отказват коментар по темата, докато не приключат проверките във всички къщи за гости.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!