Продължават разкритията за къщите за гости, финансирани от еврофондове. Роднина на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ се оказа също с имот по европейски проект. Става въпрос за балдъзата на Карадайъ, която е и съпруга на кмета на Борино. Къщата се намира в село Чала.

Екипът на bTV влезе в една от двете къщи, част от комплекса „Вили Чала”. Става въпрос за двуетажни постройки, които могат да приемат до 24 гости в тях. В комплекса има и друга отделна сграда, която е механа.  

Получената субсидия от Държавен фонд „Земеделие” е над 391 000 лева. Проектът е одобрен през 2012 г., бенефициент е фирма „Чалаинвест” ООД. Тогава с управител настоящият кмет на село Борино Мустафа Караахмед.

Снимка: btvnovinite.bg

От 2015 г. управител на фирмата е Затие Караахмед - жената на кмета на Борино, която е балдъза на Мустафа Карадайъ. Нейният телефон е посочен като контакт на сайта на къщите за гости. Тя призна по телефона, че Карадайъ е идвала на гости в къщата. Самият Мустафа Карадайъ отказа да коментира.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът  на Борино разказва, че къщите се използват по предназначение, като в тях за почивали над 100 души. Собствениците твърдят още, че от Фонда са ги проверявали, но нередности не са откривали.

От Държавен фонд „Земеделие” заявиха, че към момента се въздържат от коментар, докато не приключи цялостната проверка на прокуратурата във всички къщи за гости в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!