Протестна акция организираха актьорите Алек Алексиев и Яна Титова по време на церемонията за връчването на наградите „Икар“. Големият победител е спектакълът „Орфей“. 

Те заявиха категорична позиция по скандалите в Народния театър и по войната в Украйна и българската линия на поведение към нея.

„Не виждам президента на България г-н Радев тук, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България!“, каза Алексиев.

С тениски с надпис „Морфов“ в подкрепа на уволнения дисциплинарно главен режисьор Александър Морфов на Народния театър семейството на актьорите Яна Титова и Алек Алексиев излязоха на сцената, за да връчат статуетката „Икар“ за постижения в кукленото изкуство. 

От сцената служебният министър на културата Найден Тодоров също коментира деликатно събитията през последните месеци.

„За моя голяма изненада наградата на Министерство на културата за най-голяма драма не е в Народния театър, а в Пловдивския драматичен театър“, каза министърът.

Но именно  спектакълът „Орфей“ на Народен театър „Иван Вазов“ е големият победител на наградите „Икар 2023“. Той грабна три от най-престижните отличия на вечерта: за най-добра режисура, за най-добър спектакъл и приза на публиката за най-добро представление.

„Икар“ за водеща женска роля бе присъден на Светлана Янчева, а за ролята си на поп Кръстьо във „Великденско вино“, Владимир Пенев бе отличен за водеща мъжка роля.

Голямото отличие за изключителен принос тази година бе за актьора Антон Радичев. „Икар“ за чест и достойнство получи  актрисата Мария Стефанова.  Номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова също присъства на церемонията.