В Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България връчва за 48-и път Националните награди за сценични изкуства "Икар".

Събитието бе открито с "Одата на радостта", изпълнена от трио "Вива", в знак на съпричастност към пострадалите от войната в Украйна.

Водещи на церемонията бяха директорът и актьорите от Театър "Възраждане". Както всяка година, Съюзът на артистите в България връчва и почетни Икари. Наградата за изключителен принос към музиката се присъжда на певицата Мими Николова, за принос към българския театър печели режисьорът Асен Шопов.

Почетен "Икар" за чест и достойнство получи Симеон Алексиев от Пловдивския драматичен театър. 

За актьора наградата е признание, че остава верен на театъра. За  близо 46 години на сцената през ума му никога не минава мисълта да предаде театъра въпреки трудностите през годините.

„Имахме дълъг период, когато заплатите ни бяха три долара, с тях не можеше да се купи нищо, театърът нямаше пари да отоплява залата, публиката беше облечена с палта, шапки и шалове и въпреки това идваха. Това ни даваше куража, че има смисъл от нашата  професия, да продължим и устоим“, казва Алексиев.

Когато е на 10 години, обещава на учителката си по литература, че ще стане актьор, след като рецитира "Защитата  на Перущица" пред пълен салон с родители, които онемяват от изпълнението. Оттогава ролите му са стотици.

„Когато от студентската скамейка дойдох в Пловдив и трябваше да вляза за три репетиции в Босилек за Драгинко, в една от главните роли, тогава се срещнах с Любен Гройс, велик български режисьор и с Цветана Манева и някак този спомен ми е пресен, ще остане завинаги“, споделя актьорът.

Симеон Алексиев играе в момента в шест постановки и репетира седма. На младите си колеги пожелава да не се уморяват, да обичат театъра, който винаги се отплаща.

Снимка: БТА

Отличени тази година с "Икар" са и: Койна Русева в категория „Водеща женска роля“ за Воланд в „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър „Николай Бинев“; Владимир Карамазов в категория „Водеща мъжка роля“ за Кандидатът в „Опашката“ по романа на Захари Карабашлиев; Николай Поляков за режисурата на „Майстора и Маргарита“, Младежки театър „Николай Бинев“; Димитър Илиев в категория "Дебют" за режисурата на “Shopping And Fucking“ от Марк Рейвънхил.