България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави от ЕС, заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където представлява България на заседанието на Европейския съвет.

Държавният глава уточни, че България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия, за да попълва своите запаси и да помага на другите държави членки да попълват своите.

„Само 17 държави, плюс Норвегия, която не е член на ЕС, сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана за обща доставка. България не е сред тях. Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те го поискат от нас, но не с Украйна“, категоричен бе Радев.

„България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена през 2021 г. – една година преди войната в Украйна. Този важен компонент от тази инициатива за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия са стратегическа автономия“, поясни Румен Радев.

По думите му заедно с Европейската комисия ще се работи за това да има повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, за да има повече капацитет и по-модерни производства.

Евролидерите се събраха в Брюксел на двудневна среща, а сред обсъжданите тема са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск.

България получава все по-голяма подкрепа за Шенген

По думите на държавния глава България получава все по-голяма подкрепа за членството в Шенген.

„Дори получихме конкретен период, в който можем да постигнем това. Силно се надявам следващото правителство и парламент да запазят тази скорост. Ще приемат необходимите закони и по същия начин твърдо ще отстояват интересите на нашата страна“, каза Радев.

„За мен октомври, ако изпълняваме всички важни стъпки, България ще може да се присъедини към шенгенското пространство“, допълни президентът.

Напрежението със Северна Македония

„Решението на РСМ за заличаването на имената на българските клубове е израз на паника и безсилие, защото властите там най-сетне трябва да признаят, че има македонки българи, че има българско присъствие там от векове. Че има българска история, културно-историческо наследство и заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори РСМ да впише македонските българи в тяхната конституция. Това е отправна точка на евроинтеграцията на нашата съседка“, заяви Румен Радев.