Европейската помощ за Украйна и увеличаването на производството и доставките на боеприпаси. Тези въпроси ще бъдат във фокуса на двудневния Европейски съвет в Брюксел, който започва днес. България ще е представена от президента Румен Радев. 

Специален гост на европейските лидери ще е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. След това в заседанието чрез видеовръзка ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски.

ЕС ще потвърди „непоколебимия си ангажимент да оказва помощ на Украйна“. Това пише в поканата си към евролидерите председателят на Съвета Шарл Мишел. 

1 милион боеприпаси за Украйна за следващите 12 месеца и финансирането им – това е първата тема в дневния ред. Ще се обсъжда и увеличаването на производствения капацитет на европейската отбранителна промишленост.

Само два дни след като министрите на отбраната на 27-те одобриха общи покупки на боеприпаси за Украйна, решението трябва да бъде подкрепено и от държавните и правителствени ръководители.

Но „България не подкрепя и не е част от общата поръчка на снаряди“, това заяви от профила си във Фейсбук президентът Румен Радев.

Гарантирането на енергийните доставки за Европа на достъпни цени и разединяващата тема за миграцията отново ще бъдат на масата за преговори.

В раздела икономика се очакват спорове относно прекратяването на производството на автомобили с вътрешно горене до 2035г. Германия настоява то да продължи, а България е сред страните, които я подкрепят.

Франция пък ще продължи да защитава ядрената енергия и ще настоява тя да бъде вписана сред тези, които ще продължат да получават европейско финансиране.