Част от служителите в сектор хотелиерство и ресторантьорство ще продължат да се осигуряват на минималната работна заплата от 610 лева. 

Това предвиждат предложения за промени в Закона за ДДС, внесени между първо и второ четене. 

Заедно с намаляването на данъка върху добавената стойност за ресторантите първоначално бе предвидено осигурителният праг за заетите в тях да се увеличи до 800 лева. 

„Предложението, което беше на първо четене, характеризираше всички на 800 лева, но има кадри, които нямат тясна специализация, полагат неквалифицилан труд. За тях мислим, че е справедливо да останат на минималния осигурителен праг – 610 лв.“, обясни Александър Иванов от ГЕРБ. 

Хигиенисти и тези, които само събират чашите в заведенията, например, ще могат да останат на минималните осигуровки. Но сервитьори, бармани и готвачи ще се осигуряват върху повече пари, обясниха вносителите. От бранша казват, че не очакват масови злоупотреби – сервитьори да се осигуряват като чистачки. 

Икономистите обаче са скептични, че промените ще доведат до изсветляване на сектора. 

Такова изсветляване дори и да има, то най-вероятно ще е сравнително малко и методите за злоупотреба ще си останат, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. 

Предстои парламентът да одобри окончателните промени в пленарната зала.