Около 80% от фирмите у нас вече са се върнали към нормалната си работа, съобщиха за bTV от Министерството на икономиката.

15% все още не функционират. Не е ясно дали причината за това е фалит или пък забрани, въведени с извънредното положение, които продължават да важат за тях.

Снимка: btvnovinite.bg
Икономическото ведомство в момента анализира ситуацията.Междувременно критиките към предложението за намаляване на ДДС за ресторанти и книги продължават.

Ставката на данъка ще падне на 9 на сто. Но за сметка на това с 31% ще скочат минималните осигурителни прагове.

Ресторантьорите трескаво изчисляват дали новата ситуация изобщо е по-изгодна за тях.

Снимка: btvnovinite.bg

През почивните дни отваря и едно от заведенията на крайбрежната алея в Созопол. Ресторантът работи целогодишно и през почивния ден е пълно с клиенти.

Собственикът, който е с увредено зрение, е и барман.

„Целогодишно осигурявам двама души, като им поемам, не както е по закон 60:40 осигуровките, а 100%. И много колеги и го правят. Това е неписано правило, защото имаме липса на кадри“, обясни Милен Петров.

Снимка: btvnovinite.bg
ДДС за храните в ресторанта ще падне, но пък ще се вдигнат разходите за осигуровки, тъй като заетите са на минимума. Собственикът изчислява, че за вноските ще дължи по около 100 лева отгоре на човек и смята, че мярката не е на 100% от помощ за ресторантьорите.

Снимка: btvnovinite.bg

За длъжностите, за които прага сега е 610 лв., се предвижда да скочи на 800 лв. Това обаче не означава, че и заплатата ще стане толкова, тъй като в нашето законодателството няма знак за равенство между двете – т.е. възможно е заплатата да остане 610 лв., но да се начисляват осигуровки като за 800 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Тогава чистото възнаграждение на работника ще падне с 25 лева, ако, разбира се, това са реалните доходи, а не се укриват.

Управителят на счетоводна кантора Станислав Терзиев смята, че минусите ще са повече предвид факта, че осигурителната тежест не е малка.

Снимка: btvnovinite.bg

А докторът по икономика Стоян Шаламанов уточни, че сивият сектор ще се задълбочи.

„В тези кризисни моменти да се увеличава минимален осигурителен праг - никакъв резултат не може да се очаква. Бизнесът в този сектор е свикнал по свия начин да си оправя нещата“, изтъкна той.

Снимка: btvnovinite.bg

Очакват се редица предложения за редакция на идеите преди да бъдат окончателно гласувани от депутатите.