Днес на първо четене депутатите гласуваха ДДС за книги и ресторанти да стане 9% от юли тази година. И докато при първия бранш има разнопосочни мнения дали законовата поправка ще намали цените за крайния потребител, то при вторите нагласите са по-скоро цените да се запазят. 

При ресторантите нещата изглеждат твърде условно и заради факта, че предложението за по-нисък ДДС върви с увеличение на минималните осигурителни прагове за заетите в тях, което пък на свой ред – ще вдигне разходите на работодателите. 

По-ниският налог в заведенията ще важи само за храната. За безалкохолни напитките, например кафе и сок, ще си важат стандартните ставки. От бранша се надяват до окончателното гласуване и те да бъдат обхванати.

При примерна калкулацията за ресторант в малък град – шопската салата излиза на собственика  3 лв., за да я направи. Предлага я на клиентите за 5,50 лв. при равни други условия, ако ДДС падне на 9 на сто и той е длъжен да намали цените – салатата трябва да поевтинее за клиента с 0,50 лв.

Снимка: btvnovinite.bg


Ресторантьорите обаче, не са длъжни да намаляват крайните цени, а и условията не са равни.
От бранша посочват, че по време на извънредното положение много продукти са се вдигнали с около 20-30%. Очакват и електроенергията да се вдигне.

Икономисти казват, че държавата може да помогне по-друг начин, а не чрез сваляне на ДДС, което да промотира, като подкрепа за ресторантите, пострадали в кризата.

„Да не забравяме, че ако това на практика се превърне в мярка за подкрепа на бизнеса, то изкривява изцяло замисъла на този данък, който е потребителски, т.е. той би трябвало да е неутрален за финансите на фирмата“, уточни Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Издатели на книги казват, че те приемат по-ниския данък не като подкрепа за бизнеса им, а като насърчаване на четенето. „Ние гарантираме на нашите читатели, че намаляването на ДДС ще се отрази трайно в намаляване цените на книгите“, каза Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство „Сиела“.

От издателството пресмятат, че по-ниската ставка ще доведе до намаление в крайните цени на книгите им с 9 на сто. От бранша пресмятат, че по-ниският ДДС за книгите ще означава дупка в бюджета от около 10 млн. лв., а не от 13 млн. – както е сметнало финансовото министерство. 

Причината – държавата също е купувач на учебници и на книги за библиотеките, а така ще спести от по-ниските им цени. Ресторантьорите също казват, че дупката в хазната от тях ще е по-малка от очакваното, тъй като ще внасят повече за осигуровки. 

И двата сектора се надяват мярката да е трайна, а не само до края на следващата година, както е предвидено в законопроекта.