Продължават критиките към идеите за намаляване на ДДС за различни стоки и услуги.
Пред bTV икономисти определят предложенията като „подигравка с гражданите“, с аргумента, че цените на крайните стоки и услуги няма да намалеят.

След като премиерът Борисов обеща ставката да стане 9 на сто за ресторанти, хотели и книги, „заваляха“ предложения от депутати това да се случи и в много други сфери, дори и за фитнесите.

Вчера финансовото министерство излезе със становище защо това не трябва да се допуска.
Само за ресторанти и кетъринг – това ще означава 150 млн. лв. дупка в хазната. Ако всички предложения станат факт, загубата ще е почти 1,8 млрд. лв. и тя ще трябва да се компенсира с ръст на корпоративния данък или на стандартното ДДС.

Днес министър Емил Караниколов коментира, че разбирал колегата си Горанов, но като министър на икономиката е на друга позиция.

„Работата на министъра на финансите е да има повече пари в хазната и по-малко разходи. Работа му е да съхранява държавния бюджет. Не търсете конфликт. Ако аз бях на неговото място, аз щях да имам абсолютно неговата позиция. В момента като министър на икономиката имам друга – че на този сектор, който е в изключително тежко състояние, трябва да се помогне“, каза Караниколов.

Парламентарните комисии подкрепиха само законопроекта на намаляване на 9% ДДС за книги, хотели и ресторанти. Бизнесът обаче, не е задължен да намали крайните цени за потребителите, така че това ще зависи от волята на всеки собственик.

„За мен това е подигравка с българските граждани, защото цените на крайните стоки и услуги няма да намалеят, тази разлика, която ще дойде с по-малката ставка на ДДС за ресторантьорите, те ще я присвоят под формата на печалба. Проблемът тук не е, че трябва да се подпомага този отрасъл, трябва, но чрез грантове, чрез директни схеми, чрез по-малка административна тежест, намаляване на таксите, но не и през данъчната система“, заяви Любослав Костов, доктор по икономика, КНСБ.

Икономистът твърди, че диференцираната ставка е „необмислена постъпка“ и, че когато се предлага намаление на приходите трябва да се каже с какво ще се компенсира дупката в бюджета. Утре всички идеи за по-ниско ДДС ще се гласува на първо четене в Пленарната зала.