Свалят Данък добавена стойност от догодина за храната в заведенията и за книгите. Парламентът гласува поправките в данъчния закон на първо четене. Прие се единствено предложението на ГЕРБ за ставката от 9% за ресторантите и книжарниците.

Останалите пет законопроекта – на ВМРО, БСП, ВОЛЯ, НФСБ и ДПС  бяха отхвърлени. Дебатът и скандалите в парламента днес продължиха близо 4 часа. 

Снимка: btvnovinite.bg

Обсъждаха се всичките 6 законопроекта. От ВМРО предложиха 9% ДДС за хотели, ресторантьорите и кетъринг. ДПС настояха данъкът да падне за ресторантьори, детски храни и памперси. От „Воля“ искаха да е за книги и фитнес зали.

НФСБ се бяха спрели на туризъм, ресторанти и хотели, а от БСП на храни, лекарства, медицински изделия.  ГЕРБ предложиха три категории – хотели, ресторанти, и книги. На финала се прие единствено предложението на ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

„9% ДДС е нашето предложение да важи от 1 юни до края на следващата година. Този бизнес беше буквално затворен“, каза Красимир Ципов от ГЕРБ. 

Очаква се второто четене да е другата седмица, а повечето партии вече дадоха заявки, че ще правят предложения за промени междувременно.

От левицата настояха за сваляне на данъка и за храни, и лекарства, което обаче, не срещна подкрепа от другите партии. Не бяха съгласни и с факта, че в пленарна зала отсъства министърът на финансите Владислав Горанов и попитаха дали е подал оставка.

Заради тази реплика ГЕРБ ги обвиниха в разпространяване на фалшиви новини, срещу които е необходима дезинфекция. И докато всички се питаха „Къде е Горанов?“, той и премиерът Бойко Борисов извършваха проверка на ремонтите на пернишкия водопровод. 

Снимка: btvnovinite.bg

Министър-председателят дори се пошегува, че е станал шофьор на финансовия министър, защото той е шофьор, а Горанов се вози на пасажерската седалка отзад. До премиера пък седеше кметът на Перник – Станислав Владимиров. Горанов намекна, че вече се разбират толкова добре с градоначалника на миньорския град, че трябва „на изборите трябва с обща листа да се явяваме“.