От днес падат още ограничителни мерки у нас. Ресторантите вече отварят и за клиенти на закрито. Браншът обаче отчита, че не всички заведения ще започнат работа.

В заведение Александра Каменова е сред първите посетители, които заради студеното време искат да изпият кафето си вътре.

В първия работен ден на закрито управителят гарантира, че спазват всички разпоредби за безопасност. Персоналът е с маски, които обаче не са задължителни за клиентите. На една маса могат да сядат не повече от 4-рима или членовете на едно семейство. Между масите има дистанция от поне метър и половина, като на места бройките на масите е по-малък.

Отварянето на закритата част на ресторанта е и повод Пламен да се върне на работа след повече от два месеца неплатен опуск:

„За мен е много важно, защото аз исзкарвам пари по тази начин и искам заведението да бъде пълно“, споделя той.

Част от бизнеса обаче няма да отвори. Ще изчака седмица, защото сега част от разпоредбите им се виждат неясни:

„За ресторант от 300 места пише, че трябва да има 10% маски за всеки един клиент за всеки случай, аз не знам какво значи за всеки случай“, казва Емил Коларов, Сдружение на заведенията.

От Министерството на туризма успокоиха ресторантьорите, че изискаването не важи за тях:

„Ще уточним в нашето указание незабавно, че това изискване да има наличност за маски в обектите е на СЗО и се отнася за местата за настаняване, за да могат заведенията да бъдат спокойни“, заяви министър Николина Ангелкова.

Основното притеснение на бранша обаче е, че въпреки отпадането на забраната клиентите няма да се върнат бързо.