Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на Кристиян Христов (формалният собственик на „Изамет“, свързан с аферата "Осемте джуджета") за незаконно използване на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

За периода от 25.05.2018 г. до 30.05.2023 г. на различни места на територията на София, обвиняемият Кристиян Христов, без надлежно разрешително, което се изисква по закон, е използвал специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация – престъпление по чл.339а, ал.1 от НК. 

В хода на разследването е установено, че Кристиян Христов е записвал срещи на обвиняемият Петьо Петров - Еврото с различни български граждани и магистрати.

На Кристиян Христов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева, както и забрана за напускане на пределите на страната.

Междувременно по същото досъдебно производство обвиняемият Петьо Еврото е обявен за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система (ШИС).

Чрез ШИС e обявенo за издирване и детето на Петьо Еврото. Разследването по случая продължава.

Припомняме, че Кристиян Христов говори единствено пред bTV преди да бъде арестуван пред сградата на БТА на 31 май.